Pensiile contributive vor avea impuse contribuții la asigurările de sănătate - CASS. Pensionarii care au pensie peste 3.000 de lei vor plăti CASS de la 1 august.
Citește și: Ce „nereguli” s-au găsit la Casele de Pensie? Sindicatele cer recalcularea corectă a pensiilor
Newsweek a scris ieri că PSD face presiuni pentru ridicarea pragului de la care să se plătească CASS. PSD și ministrul Florin Manole vor ca CASS la pensie să se plătească de la 4.000 de lei pensie, nu de la 3.000 de lei.
Ministrului muncii spune când cresc pensie contributive și când se taie pensiile speciale
Citește și: 600.000 pensionari pierd 6000 lei la pensie. Mica recalculare amânată un an. Ministrul muncii anunță
790.000 de pensionari nu ar mai plăti CASS dacă s-ar ridica pragul la 4.000 de lei. Deocamdată, PSD nu a reușit impunerea pragului, astfel că pensiile pe august vor veni cu plata CASS de 10% din ce depășește suma de 3.000 de lei.
Manole a sărit în apărarea angajaților de la Casele de Pensii care au pierdut sporul de condiții vătămătoare de muncă.
„A făcut carieră pentru că se exemplifica cu oameni şi cu funcţii care câştigau mult peste medie şi care îşi sporeau veniturile prin acest mecanism. Însă, pentru un om care câştigă 4.000-5.000 de lei net, de exemplu, la Casa de Pensii poate să câştige şi 6.000, dar nu toţi, reduci sporul de condiţii vătămătoare, e o diminuare a veniturilor, o diminuare care se simte şi asta trebuie să o admitem.
Nu este la fel minus 1.000 de lei sau minus 500 de lei la venituri dacă ai 10.000 sau dacă ai 5.000”, a explicat ministrul Muncii, Florin Manole la B1TV.
Newsweek a scris, ieri, că mica recalculare va mai întârzia un an pentru că nu există personal la casele de pensii și pentru că programul informatic deși există, nu a înceoput să funcționeze.
Din păcate, ministrul se mărginește să constate fără să vină cu soluții concrete.
Florin Manole are soluția pentru pensiile speciale
Florin Manole a vorbit și despre reforma pensiilor speciale, dar mult mai puțin avântat. El a propus o creștere a vârstei de pensionare a magistraților până la 65 de ani, nu la 60 de ani.
“Va crește cu siguranță, nu știu dacă până la 65 sau până la 60. Cel mai probabil etapizat, mai repede decât în varianta anterioară, pe care Curtea Constituțională a respins-o, dar n-a respins-o în punctul ăsta, prin vot în Parlament în prima parte a sesiunii parlamentare. Sesiunea parlamentară începe la 1 septembrie, dacă nu mă înșel, deci atunci ar trebui”, a spus Florin Manole.
Reprezentantul PSD nu a vorbit și de tăierea pensiilor speciale care sunt, în medie, între 20.000 și 25.000 de lei.