Bonusul de 400 lei la pensie din decembrie ar putea fi anulat. Ce spune ministrul muncii?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 04.07.2025 - 10:12
Ministrul Muncii anunță dacă se mai dau 400 lei bonus la pensie. Va fi sau nu plata în decembrie? Foto: gov.ro
Ministrul Muncii anunță dacă se mai dau 400 lei bonus la pensie. Va fi sau nu plata în decembrie? Foto: gov.ro
Ministrul Muncii anunță dacă se mai dau 400 lei bonus la pensie. Va fi sau nu plata în decembrie? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Ministrul Muncii anunță dacă se mai dau 400 lei bonus la pensie. Va fi sau nu plata în decembrie? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ministrul Muncii anunță dacă se mai dau 400 lei bonus la pensie. Va fi sau nu plată în decembrie? Pensionarii puși sub presiune economică. Ministrul muncii refuză să confirme că se vor da banii.

SHARE

În luna martie a acestui an, Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu anunța oficial acordarea unui sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mai mici de 2.574 de lei.

Potrivit estimărilor autorităților, aproximativ 2.800.000 de vârstnici urmau să beneficieze de un ajutor în valoare de 800 de lei, acordat în două tranșe. Prima tranșă a fost deja plătită înainte de Paște, iar a doua ar fi trebuit să ajungă la pensionari până la finalul anului, înainte de sărbătorile de Crăciun.

Ministrul Muncii anunță dacă se mai dau 400 lei bonus la pensie. Va fi sau nu plata în decembrie?

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni au apărut semnale tot mai clare potrivit cărora plata tranșei din decembrie este incertă.

Pensionarii sunt din ce în ce mai îngrijorați că această sumă esențială ar putea fi amânată sau chiar anulată, mai ales în contextul cheltuielilor mari din sezonul rece, când costurile pentru încălzire, alimente și medicamente cresc semnificativ.

Citește și: Lista măsurilor de austeritate. Românii, îngenuncheați de noi taxe și accize după lăfăiala bugetară

Mulți dintre aceștia se bazează pe acești bani pentru a-și acoperi nevoile de bază. Reprezentanții asociațiilor de pensionari au criticat lipsa de claritate din partea guvernului și au cerut explicații publice privind posibilitatea întârzierii sau anulării ajutorului promis.

 Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Potrivit datelor oficiale de la Casa Națională de Pensii, în România există aproximativ 5 milioane de pensionari.

Dintre aceștia, circa 2 milioane au pensii ce depășesc plafonul de 2.574 de lei, motiv pentru care nu beneficiază de sprijinul financiar. Ajutorul este direcționat exclusiv către vârstnicii vulnerabili, cu venituri reduse, care sunt afectați cel mai puternic de creșterea continuă a costurilor de trai.

Ajutor la pensie sub semnul întrebării

În motivarea deciziei, Guvernul a arătat că a acordat sprijinul din două motive principale: „creșterea prețurilor la utilitățile publice pentru populație, precum și creșterea prețurilor la bunurile de consum, cu consecințe asupra puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile, cu impact semnificativ asupra standardelor de viață ale populației”.

Citește și: Care pensionari pierd 600 lei la pensie după aplicarea CASS? Ce bani ia statul în funcție de pensie?

Astfel, ajutorul financiar a fost gândit ca o măsură temporară pentru a reduce impactul inflației asupra celor cu venituri mici.

Totuși, pensionarii sunt nemulțumiți de faptul că în locul unei creșteri regulate a pensiilor, Guvernul a ales soluția unor plăți punctuale, nesigure și insuficiente.

Inițial, autoritățile promiseseră o indexare cu 12% a pensiilor, menită să compenseze inflația, dar această măsură a fost suspendată pe motiv că ar fi necesitat aproape 20 de miliarde de lei – sumă pe care statul nu a putut să o acopere din buget.

În schimb, Guvernul a alocat doar 2 miliarde de lei pentru sprijinul temporar al pensionarilor cu venituri mici.

Deficitul bugetar lovește în pensii

În acest context, actualul ministrul al Muncii, Florin Manole, a declarat recent, subliniind limitele în care guvernul poate acționa:

„Eu voi fi mereu susţinătorul mecanismului acesta, suplimentar, dincolo de indexarea cu inflaţia, însă suntem într-un guvern multicolor care va lua decizii în comun, va fi o decizie a guvernului Bolojan, aşa cum aceasta este o decizie a coaliţiei şi a guvernului Bolojan.

Citeşte şi: Bolojan forțează eliminarea pensiilor speciale de 20.000 - 25.000 lei vara aceasta. CSM reacție dură

Nu mi pot asuma, decât dedicarea mea personală pentru tema asta, rezultatele ţin şi de limitele bugetare şi de decizia comună a guvernului Bolojan”, a spus ministrul Manole.

Declarația sa confirmă faptul că soarta celei de-a doua tranșe a ajutorului depinde de acordul tuturor partidelor din coaliția de guvernare, precum și de constrângerile bugetare care limitează posibilitatea de a asigura fondurile necesare.

Această incertitudine adâncește îngrijorarea pensionarilor, care se tem că promisiunile vor fi încălcate din nou, mai ales în contextul în care în ultimele luni oficialii Ministerului Muncii și ai Casei Naționale de Pensii au repetat asigurări privind plata integrală a sprijinului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te