Deși Ministerul Muncii nu a aflat despre aceste situații, Newsweek România a arătat, săptămâna trecută, că sunt circa 300 de asistenți personali din 12 județe care s-au plâns că sunt amenințați cu tăierea salariului sau cu intrarea în șomaj, pentru că primarii nu mai pot susține din veniturile locale plata indemnizațiilor. De altfel, edilii cu care a discutat reporterul Newsweek România au admis că, din a doua jumătate a anului, nu știu cum vor putea să plătească salariile asistenților personali pentru persoanele cu dizabilități.
Mai mult, presa a relatat, în ultimele săptămâni, că în localitatea Bâlteni, din județul Gorj, cei 24 de asistenți personali au fost trimiși în șomaj pentru un an, pe motiv că nu mai sunt bani pentru plata salariilor, iar o mamă din Botești, județul Vaslui, asistentă personală pentru copilul ei cu dizabilități, a primit notificare de la primărie că i se desface contractul de muncă, pentru că nu mai sunt bani de la bugetul local.
Citește și: „ÎNDRĂZNEȘTE SĂ CREZI“ - PSD i-a lăsat fără bani pe oamenii cu dizabilități
Fără bani pentru persoanele cu dizabilități - „Încercăm să-i ținem cât ne-om permite“
În răspunsul pentru Newsweek România, Ministerul Muncii susține și că, în cazul în care vor exista „reclamații punctuale”, Autoritatea Națională pentru Persoanele dcu Dizabilități (instituție subordonată Ministerului Muncii) „va analiza situația semnalată și va întreprinde demersurile necesare rezolvării problemei semnalate”.
Ministerul Muncii mai precizează și că salariile asistenților sunt, anul acesta, în grija primăriilor. Totodată, primăriile ar trebui să mai primească, în completare, și sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
Citește și: Consiliul de Monitorizare, o palmă peste obrazul oamenilor cu dizabilități
Amintim că ministrul Muncii, Marius Budăi, nu a dorit să discute personal cu reporterul Newsweek România despre situația indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități, Ministerul Muncii răspunzând doar la solicitarea scrisă.
În România, potrivit legii, doar persoanele cu handicap grav pot avea un asistent personal, adică 321.781 de oameni. Bugetul minim anual, luând în considerare salariul minim pe care îl primește un asistent personal, adică puțin peste 1.200 de lei pe lună, pentru a plăti asistenții personali este de 80 milioane de euro.
Citește și: Protecția Copilului atacă ridicol un raport parlamentar dur despre dramele copiilor din grija sa