Miliardarii români nu scapă de ”taxa pe lux”. Ce formular completează și când trebuie să plătească?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.07.2024 - 10:23
Miliardarii români nu scapă de ”taxa pe lux” - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Miliardarii nu scapă de ”taxa pe lux”. Aceasta a intrat în vigoare iar modelul declarației este deja pe site-ul ANAF. Cei cu averi mari trebuie să depună declarațiile și să plătească taxele ântr-un anumit termen.

SHARE

”Taxa pe lux” a intrat în vigoare. Cei care au mașini și case scumpe trebuie să plătească mai mult la impozit. Ei vor trebui să completeze o declarație la ANAF. 

Însă există anumite termene pentru depunerea acesteia și plată. 

Miliardarii români nu scapă de „taxa pe lux”. Până când trebuie să declare și să plătească?

Declarația pentru taxa pe lux pe case și mașini scumpe este inclusă în Ordinul ANAF 3.738/2024, care a apărut în Monitorul Oficial și este în vigoare din 17 iulie 2024. Formularul 216 va fi folosit, astfel, pentru prima oară, în 2024, după ce taxa pe lux a fost introdusă în legislație prin Legea 296/2023, anunță avocatnet.ro.

Citește și: Ce înseamnă ”taxa pe lux” care a intrat în vigoare în 2024. Ce sume trebuie să plătească cei vizați

Concret, formularul trebuie depus anual la ANAF (la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică e înregistrată ca plătitor de impozite și taxe) după cum urmează:

-persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, aveau în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2,5 milioane lei; termenul pentru depunerea declarației și plata impozitului este data de 30 septembrie a anului fiscal curent;

-persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei; termenul pentru depunerea declarației și plata impozitului este data de 31 decembrie a anului fiscal curent.

Important! Taxa pe lux are o cotă de 0,3%, care se aplică diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii și plafonul de 2,5 milioane lei, respectiv diferenței dintre valoarea de achiziție a vehiculului și plafonul de 375.000 lei.

Cum se completează formularul pentru ”taxa de lux”

Formularul 216 trebuie completat și depus în format electronic, după ce acesta va deveni disponibil pe site-ul ANAF. Greșelile pot fi corectate prin depunerea unei declarații rectificative, care va include și informațiile raportate corect inițial.

Citește și: EXCLUSIV Impozitul pentru mașinile de peste 75.000 €, o aberație. În 5 ani, valoarea scade cu 70%

„Declarația se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/ reprezentantul legal/ curatorul fiscal al acestuia, potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 (...), înscriind, corect, complet și cu bună-credință informațiile prevăzute de formular, corespunzătoare situației sale fiscale.

Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro”, scrie în actul normativ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te