Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Tichetele de creşă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul.
Mai mulți bani pentru familiile cu copii sub 2 ani. Din ce luna se primesc indemnizațiile mai mari
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că sumele vor fi majorate cu 20 de lei începând cu luna octombrie. Astfel, familiile cu copii cu vârste sub 2 ani primesc 660 lei, față de cât primeau până acum.
„Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 660 lei”, se aplică și pentru primele luni ale semestrului I ale anului 2025.
Citește și: Țara care renunță la alocația pentru copii. Și românii de acolo sunt afectați. Ce se întâmplă cu ea
Tichetele de creșă sunt doar una dintre formele prin care angajatorul își poate sprijini financiar angajații – părinți, care nu sunt în concediu de creștere și-și duc copiii la creșă ori îi lasă în grija unor bone care lucrează autorizat.
Tichetele se acordă lunar, în baza unei documentații stabilite prin lege și detaliate la nivel de angajator și sunt nesupuse contribuțiilor sociale obligatorii.
Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de creşă nu poate depăşi lunar sum
Documente necesare pentru a primi tichete de creșă
Tichetele de creșă se distribuie salariaților, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum și pentru cei cărora li s-a instituit tutela, pe baza următoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea tichetului de creșă;
b) actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;
Citește și: Ce alocații primesc copiii Italia, Franța sau Germania în comparație cu România. Diferențe uriașe
c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;
d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;
e) declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
f) alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern.
a prevăzută prin ordin de ministru, pentru fiecare copil aflat la creşă.
La nivel național sunt înregistrați 3.484.686 de beneficiari de alocație de stat pentru copii, 159.601 de beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, 83.943 de beneficiari de stimulent de inserție pentru creșterea copilului și 4.514 de beneficiari indemnizație de acomodare și sprijin adopție.