Lovitură! Pensiile speciale, care au ajuns la 25.000 lei/lună, tăiate. Cu cât vor scădea?

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.11.2024 - 19:10
Lovitură! Pensie speciale, care au ajuns la 25.000 lei/lună, tăaite. Cu cât vor scădea? - Foto: Freepik
Lovitură! Pensie speciale, care au ajuns la 25.000 lei/lună, tăaite. Cu cât vor scădea? - Foto: Freepik

Lovitură! Pensie speciale, care au ajuns la 25.000 lei/lună vor scădea. De unde se taie banii?

SHARE

Pensiile speciale au ajuns la niveluri record. Spre exemplu, în luna octombrie, pensia medie specială încasată de magistrați a ajuns la 25.000 de lei. Din acești bani, 22.000 de lei sunt banii pe care îi pune statul. Restul banilor reprezintă contribuția. Sunt peste 5.500 de pensionari speciali în magistratură.

Citește și: Cine e pensionarul care ia 22.000 lei în plus la pensie, deși NU a muncit nicio zi pentru ei?

Politicienii au promis, de nenumărate ori, că vor tăia pensiile speciale dar NU au făcut-o. În schimb, exact magistrații au decis să le mai micșoreze. Înalta Curte a decis că indemnizaţia de delegare/detaşare (diurna) nu intră în baza de calcul a pensiei de serviciu a magistratului. Astfel, pensiile speciale vor fi mai mici dar numai cu câteva sute de lei.

Hotărârea a venit la sesizarea Curţilor de Apel din Piteşti şi Târgu Mureş.

Citește și: Un tip de pensie, în pericol. Creșterile primite de pensionari, contestate. Pot fi anulate

Mai jos aveți cât este această indemnizație:

Cât e indemnizația brută?

(1) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, care sunt detaşaţi sau delegaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, pe toată durata delegării sau detaşării, de următoarele drepturi:

a) diurnă în cuantum de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară, dar nu mai puţin decât cuantumul prevăzut pentru personalul din unităţile bugetare;

Citeşte şi: Cum poți lua sute de lei în plus la pensie fără să fi muncit pentru ei? Care sunt codițiile?

Lovitură! Pensie speciale, care au ajuns la 25.000 lei/lună, vor scădea. De unde se taie banii?

b) decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria până la 3 stele inclusiv. În situaţia în care nu beneficiază de cazare în aceste condiţii, au dreptul la o sumă egală cu 0,5% din indemnizaţia de încadrare brută lunară pentru fiecare noapte, pe toată durata delegării sau detaşării în altă localitate;

Ce a decis instanța?

“Admite sesizările conexate formulate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia I civilă în dosarul nr. 3792/90/2022 şi de Curtea de Apel Târgu-Mureş – Secţia I civilă în dosarul nr. 2876/102/2022 în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile, şi, în consecinţă, stabileşte că: 

În interpretarea şi aplicarea art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a art. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, şi ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, referitoare la pensiile de serviciu şi la acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1275/2005, indemnizaţia de delegare/detaşare (diurna) nu intră în baza de calcul a pensiei de serviciu. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 11 noiembrie 2024”, potrivit site-ului instanţei supreme.

Cien a făcut sesizarea pe pensiile speciale?

Curţile de Apel Ploieşti şi Târgu-Mureş sesizase ÎCCJ-Completul pentru dezlegarea unor probleme de drept cu următoarea chestiune: “Interpretarea prevederilor art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi ale art. 7 alin. (3) din HG nr. 1275/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, şi ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, referitoare la pensiile de serviciu şi la acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv dacă baza de calcul în vederea stabilirii pensiei de serviciu a magistraţilor include şi indemnizaţia de delegare sau detaşare prevăzută de art. 13 alin. (1) lit. a din OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te