La ce vârstă ies la pensie românii din Italia și Spania? Cât e pensia minimă? Cum se cumulează?

DE Alex Darvari | 12.04.2024 - 12:13
La ce vârstă ies la pensie românii din Italia și Spania? Cât e pensia minimă? Cum se cumulează? - Foto: Freepik

La ce vârstă ies la pensie românii din Italia și Spania? Cât e pensia minimă? Cum se cumulează o pensie din Italia cu una din România vă spunem potrivit datelor oficiale.

SHARE

Noua lege a pensiilor intră în vigoare în septembrie 2024. Aceasta stabilește nu doar un nou nivel de pensie pentru români, dar și condițiile pentru ieșirea la pensie.

Citește și: 6.100 lei pensie pentru un pensionar la recalculare. Ce indice de corecție a avut și cât a muncit?

La ce vârstă ies la pensie românii din Italia și Spania? Cât e pensia minimă? Cum se cumulează?

Astfel, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. Oricine a muncit 15 ani și are vârsta de pensionare va primi indemnizația minimă de 1.281 de lei. Chiar dacă la recalculare va avea o pensie mai mică de 1.281 de lei, statul va completa până se va ajunge la suma de 1.281 de lei.

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. În acest moment, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani. O noutate în legea pensiilor este că femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă - 65 de ani - din anul 2035.

Cine muncește acești 35 de ani primește puncte de stabilitate în felul următor:

5 X1 + 5X 0,5 + 1 = 6,25 de puncte. Acestea se adaugă punctelor de contributivitate. Suma se înmulțește cu 81 și rezultă pensia recalculată.

Mai jos aveți un exemplu de pensie reclaculată:

Citește și: Un pensionar cu 35 ani munciți va avea o pensie de două ori mai mare la recalculare. Cum se explică?

Citește și: Cine sunt pensionarii pe care noua lege a pensiilor îi obligă să muncească 2 ani în plus?

Cum ieși la pensie în Diaspora?

 În Spania și Italia trăiesc cele mai mari comunități de români. În fiecare din aceste 2 țări trăiesc minim 1.000.000 de români, dar regulile de pensionare sunt diferite.

În Italia se iese la pensie la 67 de ani, dar numai dacă ai muncit minim 20 de ani poți lua pensie. O altă cerință surprinzătoare în Italia pentru a lua pensie este aceea ca pensionarul respectiv să fi ajuns la o pensie de 530 de euro, adică 2.650 de lei.

Altfel zis, cine nu a contribuit pentru a ajunge la acest nivel al pensiei nu poate ieși la pensie. Dacă nu a ajuns la acest nivel va continua să lucreze până la 71 de ani.

În Spania trebuie să îndeplinești două cerințe. Prima e să ai cel puțin 66 de ani. A doua să contribui cel puțin 15 ani la sistemul de asigurări sociale spaniol. 

Cum iei pensia dacă ai muncit în UE?

Drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare şi ale legislaţiilor naţionale în vigoare în materie de pensii;

· persoanele interesate pot solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale; vârstele de pensionare sunt, de regulă, diferite de la un stat la altul. Pe cale de consecinţă, fiecare stat va stabili pensia la data îndeplinirii condiţiilor potrivit legislaţiei proprii;

· drepturile de pensie se acordă potrivit principiului pro rata temporis, proporţional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat. Fiecare stat va acorda câte o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislaţii.

Detalii de la Casa de Pensii AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te