ITM Bihor se ascunde după GDPR pentru secretizarea declarațiilor de avere ale angajaților

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.02.2021 - 12:30
Secretizarea declarațiilor de avere la ITM Bihor, o practică de trei ani. Sursă imagine: bihon.ro
Secretizarea declarațiilor de avere la ITM Bihor, o practică de trei ani. Răspuns oficial al instituției la solicitarea Newsweek România
Secretizarea declarațiilor de avere la ITM Bihor, o practică de trei ani. Răspuns oficial al instituției la solicitarea Newsweek România
Secretizarea declarațiilor de avere la ITM Bihor, o practică de trei ani. Răspuns oficial al instituției la solicitarea Newsweek România

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor susține că a apelat la secretizarea declarațiilor de avere ale angajaților, punând numere în loc de nume, pentru că nu toți angajații și-au dat acordul să le apară numele în declarația de avere.

SHARE

Astfel, ITM Bihor invocă, în răspunsul transmis Newsweek România, regulamentul GDPR care spune că numele este un element de identificare și că „protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal este un drept fundamental”, admițând că totuși legea românească spune că vor fi anonimizate în declarațiile de avere și de interese: adresa imobilelor declarate, cu excepția localității unde sunt situate, adresa instituției care administrează activele financiare, codul numeric personal și semnătura.

Citește și: Transportul public din București, în faliment fără bani de la stat: 80% subvenție, 8% din bilete

Totuși, ITM Bihor spune că a decis să anonimizeze numele în declarațiile de avere pentru că nu toți angajații și-au exprimat acordul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.

Abia 15 februarie anul acesta ITM Bihor s-a gândit să întrebe și la Agenția Națională de Integritate „care este procedura de urmat în situația în care angajatul se opune publicării datelor cu caracter personal pe site-ul angajatorului”, deși publicația locală Ebihoreanul a scris că practica secretizării declarațiilor de avere în instituție este în vigoare de trei ani.

Newsweek România a cerut un punct de vedere Agenției Naționale de Integritate privind acest caz și îl va publica atunci când îl va primi.

Secretizarea declarațiilor de avere: 17 din 57 de angajați au refuzat să le apară numele în documente  

„Din numărul total al angajaților ITM Bihor 17 salariați au optat pentru anonimizarea numelui din cuprinsul celor două declarații, motiv pentru care pe site-ul ITM Bihor sunt publicate declarațiile acestora în forma consimțită.

Totodată, vă aducem la cunoștință că prin adresa nr. 3689/15.02.2021 am solicitat Agenției Naționale de Integritate să ne comunice care este procedura de urmat în situația în care angajatul se opune publicării datelor cu caracter personal pe site-ul angajatorului.

Mai mult decât atât, vă rugăm să observați că datele cu caracter personal exced sferei de reglementare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Potrivit normei legale, prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau modul de exprimare a informației”, este o parte din răspunsul primit de Newsweek România de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor. 

Citește și: Declarații de avere la secret: inspectorii de muncă de la ITM Bihor și-au pus numere în loc de nume

Amintim că, pe site-ul ITM Bihor, declarațiile de avere ale angajaților sunt trecute cu numere în loc de nume. În 17 declarații nu apare nicăieri numele celui care deține proprietăți sau încasează bani publici de la ITM Bihor. 

Conform Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor publice, se pot anonimiza numai adresa imobilelor pe care le dețin persoanele, nu și localitatea, CNP-ul și semnătura. 

 

Publicăm răspunsul integral al instituției, la întrebarea Newsweek România privind secretizarea declarațiilor de avere:

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te