Începe distribuirea pensiilor pe noua lege. Ce se întâmplă cu cei cărora li s-au greșit calculele?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.09.2024 - 10:47
Începe distribuirea pensiilor pe noua lege. Ce se întâmplă cu cei cărora li s-au greșit calculele? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Începe distribuirea pensiilor pe noua lege. Ce se întâmplă cu cei cărora li s-au greșit calculele? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Pe 2 septembrie începe redistribuirea pensiilor mărite conform noii legi. Sunt pensionari cărora pensiile le-au crescut însă sunt și mulți oameni care spun că li s-au greșit calculele. Ce se întâmplă cu acești oameni?

SHARE

Septembrie este prima lună în care pensiile se distribuie la valoarea lor recalculată. Aproximativ 3.800.000 de pensionari primesc pensie cu 40% mai mare. Restul rămân cu pensia în plată. 

Sunt și oameni care au primit deciziile de recalculare și spun că acestea sunt greșite. Există o soluție pentru ei. 

Începe distribuirea pensiilor pe noua lege. Ce se întâmplă cu cei cărora li s-au greșit calculele?

Newsweek a arătat că unele pensii cresc foarte mult. Este vorba de pensionarii care au muncit foarte mulți ani, ideal peste 35 de ani. Pensii mici vor lua pensionarii care au puțini ani munciți și care au lucrat mulți ani în condiții grele sau speciale. Ei nu iau puncte bonus și astfel vor rămâne cu pensia în plată. 

Citește și: În ce zile din septembrie se distribuie pensia recalculată? Cine are creșteri de 2.000 -3.000 lei?

Sunt și pensionari care au primit deciziile de recalculare și spun că le-a scăzut foarte mult suma. Alții spun că au fost greșite calculele. 

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis luni pensionarilor că toţi cei care, în urma recalculării, au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată. De asemenea, a precizat că aceia care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea vor primi un răspuns prioritar.

„Toţi cei care, în urma recalculării au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată. Şi îi asigur că nimeni nu se poate atinge de banii lor. De asemenea, toţi cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar, cu detalii clare privind rezolvarea situaţiei”, a transmis Ciolacu.

El a refirmat că, în cazul pensionarilor nevăzători şi cu dizabilităţi, Guvernul pregăteşte rapid un mecanism de compensare pentru a le asigura o pensie decentă.

„Reparăm toate aceste nedreptăţi şi demonstrăm că preţuim munca celor care au ridicat această ţară. Doar aşa putem construi în viitor o Românie corectă!”, a mai spus Ciolacu, înaintea ședinței de Guvern. 

Citește și: OFICIAL De când vor fi impozitate pensiile de peste 3.000 de lei? Câți pensionari beneficiază?

Când se dau pensiile recalculate?

Poștașii vor distribui pensiile recalculate în cursul zilei de luni 2 septembrie. Toate pensiile trebuie trimise până pe 15 septembrie. De obicei, nu se ajunge la această zi.

Citește și: Noi măsuri pentru pensionari. Cine mai poate primi tichete sociale şi ajutoare pentru încălzire

Pe card, pensia intră timp de două zile. Este vorba de zilele de 12 și 13 septembrie, adică joi și vineri.

Jumătate din pensionari primesc banii prin poștași. Cealaltă jumătate, pe card.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te