VIDEO Incendiu de vegetaţie în Parcul IOR, pus „de o mână criminală.? Cine are interese în zonă

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.08.2023 - 09:47
Incendiu de vegetaţie în Parcul IOR - Foto: FacebooklChesaru Razvan
Incendiu de vegetaţie în Parcul IOR - Foto: FacebooklChesaru Razvan

Un puternic incendiu de vegetaţi a izbucnit, aseară, în Parcul IOR din Capitală, cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 4.000 de metri pătraţi, aflată vizavi de Magazinul Titan. Pompierii au intervint cu patru autospeciale de stingere.

SHARE

Potrivit ISU Bucureşti - Ilfov, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la vegetaţia uscată din Parcul IOR, pe o suprafaţă de aproximativ 4.000 de metri pătraţi.

Acolo au acţionat, cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă. ”În acest moment incendiul este localizat. Nu sunt victime”, transmitea aseară târziu sursa citată.

Incendiu de vegetaţie în Parcul IOR

Locuitorii Sectorului 3 care stau în zonă spun că nu e prima oară când are lor un astfel de incendiu de vegetaţie, în Parcul IOR, zona retrocedată.

Viceprimarul Sectorului 3, Lucian Judele, spune că în zona retrocedată a Parcului IOR au avut loc 20 de incendii, în ultimii doi ani.

 

„Au fost 13 incendii în 2023 şi 7 incendii în 2022. Se vede clar că sunt incendii provocate intenţionat.

Nu se întâmplă nicăieri în lume să ai 20 de incendii în câteva luni, fix în acest perimetru destul de mic, dacă stăm să ne raportăm la mărimea întregului Parc IOR.

Pe lângă aceste incendii, ştim foarte bine că întâi copacii au fost găuriţi, apoi stropiţi cu substanţe inflamabile şi de-abia apoi, după ce vegetaţia s-a uscat, au început să apară incendiile”, a exprimat oficialul USR, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Comisia Europeană: Grecia se confruntă cu „cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE”

„Am suspiciuni rezonabile că parcul a intrat mai puţin legal în posesia proprietarilor, la fel cum sunt 100% sigur că vorbim despre o mână criminală şi nu un nefericit accident”, a spus Judele, despre incendiul uriaș de marți seara.

În Consiliul Local Sector 3, reprezentanţii USR au promovat un proiect, conform căruia în Parcul IOR să existe un post fix al poliţiei locale. Judele îi reproşează primarului Sectorului 3 că nu pune în aplicare această hotărâre, conform Digi24.

Citeşte şi: Bucureştiul, plin de surse de risc la incendiu. 60% dintre staţiile GPL sunt bombe cu ceas

„Primarul Sectorului 3 nu pune în aplicare hotărârea Consiliului Local, unde s-a decis instalarea unui punct fix de poliţie locală şi nici cetăţenii nu pot lua legătura cu cei de la Poliţia Locală în timp real, ca să poată reclama, iar Poliţia Locală să se poată prezenta la locul respectiv.

Deci au făcut tot posibilul cei din Primăria Sectorului 3 să blocheze sesizările”, a spus demnitarul local.

Alte declarații dure ale viceprimarului

„În Parcul IOR (…) cred că este al 14-lea incendiu doar în 2023. În 2022 au fost șapte sau opt incendii. Acele incendii nu se vor opri până când legea nu va fi aplicată și în Sectorul 3.

Din păcate, cei care au retrocedat – și îmi asum ceea ce spun – dau foc intenționat la tot ce a mai rămas din acea bucățică de parc, ca nimeni vreodată să nu mai poată contesta în niciun proces posibil că acolo există pic de spațiu verde, dacă vă aduceți aminte procesul pe care Robert Negoiță l-a pierdut cu cei care au devenit proprietari tocmai din cauza faptului că dânsul nu a reușit să dovedească că acolo este un parc”, a spus viceprimarul USR al Sectorului 3, Lucian Judele, la postul B1 TV.

„La nivelul Consiliului Local, noi de la sfârșitul anului trecut am tot atras atenția și am cerut ca în Parcul IOR să fie un post fix de Poliție Locală, unde (…) să poată fi identificată orice mică acțiune de la început, să nu lăsăm să ajungă la un mare incendiu cum vedem și în seara aceasta. După lungi, lungi, lungi dezbateri, a fost aprobată acum vreo două luni această propunere a noastră, dar, din păcate, primarul Sectorului 3 nu a implementat-o nici astăzi”, mai susține viceprimarul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te