În ce zile intră pensia în luna decembrie? Anunțul oficial de la Casa de Pensii

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.11.2023 - 10:03
În ce zile intră pensia în luna decembrie ? - Foto: Freepik

Casa de Pensii București a anunțat zilele în care intră pensia pe luna decembrie, în contextul în care numeroase Case de Pensii din țară se află în grevă.

SHARE

Zilele în care pensia este virată pensionarilor a fost anunțată de către șeful Casei de pensii.

„Referitor la plata pensiilor în luna decembrie 2023, având în vedere sărbătorile legale din 30 noiembrie, respectiv 1 Decembrie, precum și zilele libere de 2 și 3 decembrie 2023, conducerea Casei Naționale de Pensii Publice precizează că a întreprins deja demersurile necesare pentru a asigura plata pensiilor și a celorlalte drepturi care se achită prin casele teritoriale de pensii, aferente lunii decembrie.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

Cu sprijinul factorilor poștali, plata drepturilor va începe cu data de 4 decembrie astfel ca, până de sărbători, toate drepturile să fie achitate.

Reamintim că pentru beneficiarii care au ales plata prin conturi bancare, ziua de plată este 12 decembrie.  

Citește și: Câte sute de lei ia în plus la pensie cineva pensionat anticipat, la 57 ani, după recalculare ?

În acest context, având în vedere exercitarea dreptului la protest / grevă al salariaților din casele teritoriale de pensii, dorim să îi asigurăm pe beneficiari că activitatea acestor instituții continuă, iar plata pensiilor nu este pusă în pericol”, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Cum vor fi mărite pensiile

„Mecanismul de indexare se referă la faptul că majorarea se va face anual în luna ianuarie, cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie.

În urma acestei recalculări din luna septembrie nicio pensie nu va scădea: cei care au primit pensii mai mici din cauza raportului la stagiile de cotizare le vor creşte pensiile, iar dacă din formula de calcul există un cuantum inferior se păstrează calculul cel mai avantajos în plată, potrivit principiului universal din legea pensiilor, deci nu va pierde nimeni la pensie. După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte în urma acestei formule de calcul”, a mai spus Daniel Baciu.

Ce spune Baciu? Că în fiecare an pensia se va indexa la 1 ianuarie. Se va indexa cu 13,8% la 1 ianuarie 2024.

El mai spune că la recalcularea tuturor pensiilor, care se va finaliza la 1 septembrie, vor crește pensiile a 3 milioane de pensionari. Cum în România sunt puțin peste 5 milioane de pensionari, rezultă că 2 milioane de pensionari nu vor lua pensii mărite.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te