În ce țări merg cei mai mulți la muncă? Joburile cele mai căutate în străinătate

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.05.2024 - 13:02
În ce țări merg cei mai mulți la muncă - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Românii caută frecvent locuri de muncă în străinătate. Astfel au ajuns să lucreze peste tot în lume. Cei mai mulți caută țări dezvoltate din Europa. Așa s-au format comunități mari de români în diaspora.

SHARE

Pentru că sunt condiții mai bune de muncă și sunt mai bine plătite, joburile din străinătate încă îi atrag pe români. Cifrele sunt în creștere. 

Cei care sunt specializați în diverse domenii căutate internațional reușesc să obțină salarii bune. Alții care nu au nicio specializare se angajează ca muncitori necalificați însă chiar și așa salariile sunt mai mari ca în țară. 

În ce țări merg cei mai mulți la muncă? Joburile cele mai căutate în străinătate

 Potrivit datelor prelucrate de o platformă de recrutări online, în 2023 s-au trimis mai multe CV-uri peste hotare, decât în anul anterior, deși numărul locurilor de muncă disponibile, la angajatorii străini, a fost mai mic - angajatorii străini au scos pe piață cu 11% mai puține locuri de muncă.

Angajatorii din alte țări au primit 176.000 de CV-uri de la români. Cifra este în creștere cu două procente față de anul anterior, conform știrileprotv.ro.

Citește și: Ce joburi au oamenii care stau luni la 11.00 în cafenenele și conduc mașini scumpe?

Topul țărilor unde românii vor să plece să lucreze s-a schimbat destul de mult în ultimii ani. Dacă în trecut, acum 5-6 ani, Italia și Spania erau cele mai căutate, acum aceste țări coboară la coada clasamentului.

Pe primul loc a rămas în ultimii trei ani Germania, ofertantă și datorită situației economice, dar și pentru că are multe locuri de muncă disponibile pentru români. Franța, Irlanda sunt de asemenea sus în top. Și era aici și Marea Britanie, până în 2023, când a coborât pe locul al șaptelea. Anul trecut vedem că a apărut în acest clasament și Republica Moldova.

După ieșirea din Uniunea Europeană a Regatului Unit, s-au înăsprit mult și condițiile pentru ca un român să poată munci acolo și să obțină reședință. Din acest motiv, interesul scade tot mai mult.

Domeniile cele mai cătate de românii care pleacă în străinătate sunt transporturi, retail și HoReCa.

Sunt și mulți angajatori din străinătate dispuși să angajeze de la noi oameni care să lucreze de acasă, fără să mai fie nevoie să se mute în altă țară. Acest lucru este posibil însă doar în domenii precum IT și marketing.

Citește și: Țara din Europa care ne ademenește medicii. Salariu de 8.000 €/lunar pentru specialități esențiale

Conform datelor oficiale ale Ministerului de Externe, în anul 2021 în străinătate trăiau, oficial, cu reședință sau domiciliu, 5.705.942 de români.

În top cinci, se aflau următoarele țări:

Italia – 1.137.728 de români

Spania – 1.087.923 de români

Marea Britanie – 949.810 de români

Germania – 826.154 de români

SUA – 464.814 de români

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te