În ce condiţii pot studenţii să nu ia parte la cursuri. Ce este "Condiţia 70%"

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.11.2023 - 20:16
În ce condiţii pot studenţii să nu ia parte la cursuri - Foto: Pexels/Buro Millennial
În ce condiţii pot studenţii să nu ia parte la cursuri - Foto: Pexels/Buro Millennial

Studenții ar putea avea voie să refuze să participe la cursuri, dar numai în cazul în care însumează mai mult de opt ore de şcoală pe zi, fără a putea să fie sancţionaţi pentru aceasta, în vreun fel.

SHARE

Propunerea legislativă de modificare a Legii învățământului superior, nr.199/2023, rectifică o prevedere similară, din Codul Drepturilor și Obligațiilor Studenților.

Aceasta le permitea studenţilor să refuze participarea la mai mult de 8 ore de cursuri/zi, în scopul protecției acestora.

În ce condiţii pot studenţii să nu ia parte la cursuri

Cu toate acestea, prevederea respectivă nu și-a atins scopul, pentru că ea se referea exclusiv la timpul petrecut în cadrul cursurilor, laboratoarelor și seminariilor, fără să se țină cont de orele de pauză dintre ele.

În expunerea de motive, este semnalat cazul de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa", din Iași. Pe 26 iunie 2023, sute de studenți au protestat ca urmare a deciziilor luate de conducerea Universității.

Rectoratul impunea prezența obligatorie, de 70%, la cursuri, pentru a putea promova anul şi creșterea taxei pentru programul de licență la 10.000 lei/an.

Citeşte şi: Rusia „recrutează” studenți români pentru a-i „instrui” la Moscova și Petersburg. Totul este gratuit

Studenții spuneau că, în unele cazuri, programul de cursuri începea la ora 7:30 și se termina la ora 19:30. Ei nu se mai puteau angaja, pentru a se susține la facultate.

Creșterea taxelor de școlarizare diminua accesul studenților fără posibilități financiare la studii, prin imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea.

"Acest exemplu de eșec al prevederilor existente în legislație, de a proteja drepturile studenților, dar și de a permite un acces facil la studii universitare, nu este unic.

Citeşte şi: Cu ce sume uriașe au crescut chiriile înaintea începerii facultății. Studenții caută coleg de cameră

Din acest motiv, considerăm necesar ca studenții și nu poată fi obligați să petreacă mai mult de 8 ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată angrena și în activități suplimentare, fie că acestea reprezintă un loc de muncă, fie că sunt activități care contribuie la orientarea profesională a acestora sau asigură timpul necesar de odihnă.

Având în vedere că numărul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este de 30, iar studenții pot atinge aceste credite cu 6 ore de cursuri pe zi, propunerea legislativă nu afectează procesul educațional în mod negativ, ci doar determină conducerea instituțiilor de învățământ să realizeze un orar de cursuri incluziv, care să asigure respectarea drepturilor sociale ale studenților", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, conform portalinvatamant.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te