Anul viitor, românii care au venituri mici vor putea să ia de la stat, lunar, până la 750 de lei. Ei vor putea să folosească aceşti bani pentru a-şi cumpăra și monta repartitoare de căldură, în apartamentele din blocuri.
Potrivit unui proiect legislativ pus recent în dezbaterea Senatului, se amână termenul actual pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă, cu un an, până în luna decembrie a anului 2024.
În ce condiții părinții pot sta în concediu de maternitate, timp de 3 ani? Primesc și indemnizație
Părinţii unui copil născut prematur vor avea posibilitatea să ceară prelungirea concediului pentru creșterea copilului cu cel mult 12 luni, adică până când împlinește trei ani.
Un proiect de lege, care a primit raport favorabil, la Camera Deputaților, va intra în curând, la vot.
Proiectul urmăreşte aprobarea OUG 164/2022, pentru modificarea şi completarea OUG 111/2010, privind concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copiilor, apărută la sfârşitul anului 2022.
Citeşte şi: Verifică ce bani primești în concediu medical. Calculul se va face după gravitatea și natura bolii
Printr-un amendament introdus la Camera Deputaților, se stabileşte că, pentru a veni în ajutorul persoanelor care au în îngrijire copii născuți prematur, regulile concediului de creștere vor fi completate în curând.
Proiectul stipulează că, “în situaţia copilului născut prematur, perioada concediului pentru creşterea copilului (...) se poate majora, la cerere, cu maximum 12 luni, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”.
Așadar, părinții copiilor născuți prematur vor putea cere prelungirea cu până la un an a acestui tip de concediu, până când copilul ajunge la trei ani. Excepție de la regulă se va face dacă copilul născut prematur este încadrat în grad de handicap.
Citeşte şi: VIDEO Cum poți obține bani de la stat pentru concediul de maternitate chiar dacă nu ai serviciu
În acest caz, apare altă categorie de ajutor social. Prin copil născut prematur, se înțelege, potrivit proiectului, copilul care se naște înainte de începerea săptămânii de sarcină cu numărul 37.
“În această situație, indemnizația pentru creșterea copilului, precum și stimulentul de inserție (...) se acordă similar drepturilor de care beneficiază persoana al cărei copil nu este încadrat în grad de handicap, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”, mai apare în viitoarea lege.