Grevă la Casa de pensii, unde s-au dat sporuri de 76.000.000 lei pentru boli imaginare în doar 5 ani

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.10.2023 - 22:14
Grevă la Casa de pensii, unde s-au dat sporuri de 76.000.000 lei - Foto: editie.ro

Este grevă la Casa de pensii din mai multe județe. În ultimii ani, s-au dat sporuri de 76.000.000 de lei pentru condiții vătămătoare de muncă. Adică, pentru boli imaginare.

SHARE

Grevă la Casa de pensii, unde s-au dat sporuri de 76.000.000 lei pentru condiții vătămătoare de muncă. Este vorba de boli imaginare, așa cum Newsweek a avertizat de mai multe ori.

Angajații Casei Județene de Pensii Sălaj protestează joi, 26 octombrie, în semn de nemulțumire față de refuzul Guvernului de a le acorda salarii mai mari. Oamenii spun că veniturile lunare sunt mult mai mici comparativ cu cele ale funcționarilor din alte ministere. În unele cazuri, diferențele ajung la 3.000 de lei, net, scrie graiulsalajului.ro

Grevă la Casa de pensii, unde s-au dat sporuri de 76.000.000 lei 

Salariații Casei Județene de pensii Dolj sunt nemulțumiți de salariile pe care le primesc la ora actuală.

Aceștia cer ca munca să le fie apreciată și să nu mai existe discriminare, din punct de vedere al salarizării, în rândul funcționarilor publici, potrivit editie.ro

Newsweek România a obținut documente oficiale de la Ministerul Muncii în care apărea faptul că, anual se dau zeci de milioane, sporuri pentru condiții vătămătoare exact la Casa de Pensii.

Sporuri uriașe în 4 ani

În 2017 s-au acordat sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă în valoare de 5,58 milioane de lei. Acestea au crescut cu 20% un an mai târziu, în 2018, la nivelul de 6,95 milioane lei.

Sporurile au explodat, în anul 2019, când cuatumul a sărit la suma de 30,7 milioane de lei, nivel care s-a menținut și în 2020.

Citește și: Sporuri de 31 milioane lei la Casa de Pensii în 2020. Crescute de șase ori de Dragnea și Olguța

În total, în 4 ani, la Casa Națională de Pensii s-au acordat sporuri totale de 74 milioane de lei.

La Casa de Pernsii s-a acordat și spor de confidențialitate la un nivel relativ constant în fiecare an. În 4 ani vorbim de 689 mii de lei. 

La acea vreme, Newsweek România a scris că, între 2017 și 2020, 174 de milioane de lei a fost valoarea totală a sporurilor pentru condiții vătămătoare de muncă și confidențialitate acordate în aparatul central al Ministerului Muncii și în șapte instituții subordonate. Acordarea sumelor uriașe, posibilă după votarea unei legi inițiate de PSD.

Trei ani mai târziu, în 2021, Newsweek România a cerut informații despre sporurile date la Casele de Pensii în anul 2021. Potrivit unui răspuns oficial, Ministerul Muncii a plătit 2,8 milioane de lei, în 2021, sporuri pentru condiții vătămătoare angajaților.

Citește și: EXCLUSIV Nouă milioane de lei sporuri date angajaților din Ministerul Muncii pentru boli închipuite

De ce se dau sporurile pentru condiții vătămătoare?

Sporurile pentru condiții vătămătoare au explodat în anii 2018 și 2019, după aplicarea Legii salarizării unitare gândite de PSD. Lipsa unor controale reale a permis unui număr de câteva mii de instituții de stat să obțină pentru angajații săi sporuri de până la mii de lei lunar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te