Galați: Copiii din grija statului au fugit din centre de 232 de ori în trei ani

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 15.08.2019 - 17:21
Fetița de 14 ani era în sistemul de protecție din septembrie 2018

Copiii din sistemul de protecție din Galați au fugit din centrele de plasament de 232 de ori, în ultimii trei ani. Explicația Protecției Copilului Galați? Copiii și-ar dori să fie liberi sau au „tendință de vagabondaj”.

SHARE

De asemenea, din 2017 până în prezent, alți 20 de copii au fost prinși furând, 11 au tâlhărit, au fost trei cazuri de agresiuni sexuale și două cazuri de bătaie, potrivit unui răspuns al Direcției Generale pentru Protecția Copilului Galați, la solicitarea Newsweek România.

Pe de altă parte, în ultimii trei ani, doar 28 de angajați ai Protecției Copilului Galați au fost cercetați disciplinar, iar doi au fost dați afară. Protecția Copilului înșiră toate motivele pentru cercetarea disciplinară, nemenționând care au fost motivele pentru care celor doi angajați le-a fost reziliat contractul de muncă: prezența la serviciu sub influența băuturilor alcoolice, nerespectarea regulilor de igienă, agresiune la adresa șefului de centru, nerespectarea regulamentului intern și a programului de muncă, absentare nemotivată, management slab la centru ori neîndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Întrebări despre cât de bine sunt sunt îngrijiți copiii în sistemul de protecție din județul Galațiul au apărut în spațiul public după ce, pe Facebook, a fost publicată o filmare cu o fetiță în stare de șoc, plină de sânge, pe care polițiștii nu vor să ajute - stau în mașină și se uită la ea.

Citește și: FOTO Sistemul de protecție a copilului din Galați: Două decese, 10 incidente cu asistenții maternali 

Cum explică Protecția Copilului Galați fuga minorilor din centre

În 2017, au fugit din centrele de plasament din județul Galați 89 de copii, din care 75 au fugit o singură dată, în 2018, 84 de copii au fugit, din care 14 au fugit o singură dată, iar în 2019, până acum, 59 de copii au fugit din centre, iar 17 au fugit o singură.

În total, de 232 de ori au fugit copiii din centrele unde erau îngrijiți, iar în peste jumătate din cazuri (126), fuga a fost recurentă.

Protecția Copilului Galați susține că motivele pentru care copiii au fugit sunt „dorința de libertate, de independență sau tendința de vagabondaj”. Copiii au fost găsiți de Poliție și acum urmează programe de consiliere, spune Protecția Copilului.

În județul Galați cresc, în grija statului, 1.163 de copii, potrivit datelor oficiale ale Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPDCA), la sfârșitul lunii martie 2019. Dintre ei, 303 sunt în centre de plasament rezidențiale (273 la stat și 30 la privat), 526 de copii cresc la asistenți maternali profesioniști, 187 de copii sunt plasați la rudele până la gradul al IV-lea, iar 147, la alte familii. Doi copii au murit în sistemul de protecție a copilului din Galați, între 2013 și 2017, potrivit datelor adunate de Newsweek România, de la toate direcțiile de protecție a copilului din țară.

Din 2014 până în prezent, au fost 10 cazuri în care asistenților maternali din județ le-a fost retras atestatul, cele mai multe din cauza violenței asupra copiilor, conform datelor Newsweek.

Citește și: Cazul minorei din Galați. Polițiștii care n-au coborât din mașină, pedepsiți să patruleze pe jos 

Acum 10 zile, la Galați, o fată de 14 ani, dintr-un centru de plasament, a fost filmată în stare de șoc și plină de sânge pe stradă, în timp ce doi polițiști se uită la ea din mașină, fără să o ajute. Când a fost preluată de Ambulanță, a spus că a fost violată, dar la spital, după ce a fost operată, și-a schimbat declarația, spunând că a făcut sex de bunăvoie cu prietenul ei.

Protecția Copilului Galați a precizat, într-un răspuns pentru Newsweek, că fetița are ambii părinți în viață, cazul ei era monitorizat de DGASPC din 2017, iar din septembrie 2018, era în sistemul de protecție. În acea zi avusese „bilet de voie pentru a se plimba împreună cu o prietenă/verișoară”.

În prezent, sunt în derulare mai multe anchete: la centrul unde locuia copila, la Protecția Copilului Galați și la Inspectoratul Județean de Poliție Galați. Directorul adjunct al Protecției Copilului Galați a demisionat, după ce a declarat la TV că fetița a făcut „sex consimțit”.

Citește și: Șeful din Protecția Copilului Galați a demisionat, după declarația despre sex consimțit la 14 ani 

Cine conduce ancheta polițiștilor inumani din Galați: comisar de nota 7,95, cu salariul la secret

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te