Doar 30% din deciziile cu pensia recalculată au ajuns în unele județe. Cât mai așteptă pensionarii?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 20.08.2024 - 15:30
Doar 30% din deciziile cu pensia recalculată au ajuns în unele județe. Ce se întâmplă cu distribuția Foto: Poșta Română
Doar 30% din deciziile cu pensia recalculată au ajuns în unele județe. Ce se întâmplă cu distribuția Foto: Poșta Română

Autoritățile au anunțat că 500.000 de decizii cu pensia recalculată au fost trimise către casele de pensii teritoriale însă situația în teritoriu e diferită. Surse din cadrul poștei au declarat pentru Newsweek câte documente au ajuns într-un județ.

SHARE

Distribuirea deciziilor cu pensia recalculată a început pe data de 16 august către casele românilor. Reprezentanții Poștei Române au anunțat public faptul că 500.000 de decizii au fost distribuite în toată țara.

Documentul conține pensia recalculată după noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie. 

"Cei peste 10.000 de poştaşi aflaţi vineri pe teren au reuşit să înmâneze beneficiarilor din toate judeţele ţării un număr record de plicuri: peste 500.000 de decizii de recalculare a pensiilor.

Compania Naţională ,,Poşta Română" le mulţumeşte pentru profesionalism şi implicare tuturor angajaţilor angrenaţi în această acţiune amplă care au distribuit încă de la primele ore deciziile de recalculare către beneficiari.

Doar 30% din deciziile cu pensia recalculată au ajuns în unele județe. Cât mai așteptă pensionarii?

Asigurăm toţi pensionarii că vor primi documentele mult aşteptate până la termenul prevăzut, respectiv 30 august 2024", se arata într-un comunicat oficial.

Se pare că situația în teritoriu este puțin diferită deoarece surse din cadrul Poștei Române au anunțat faptul că sunt județe unde au fost trimise doar 30% din numărul total de decizii. 

Citește și: PENSIE RECALCULATĂ 400 lei în plus, deși a lucrat doar 29 ani. Ce puncte bonus are pensionarul?

„Începând cu data de vineri, 16 august, factorii poștali au început distribuirea celor 140.000 de decizii. Am reușit un procent de 5-7 %. Încă sunt procese de distribuire.

A fost prezentat de către Casa Națională de Pensii în jur de 30% de decizii din cele estimate. Adică din cele 140.000 au venit doar 30% au venit spre a fi distribuite

Citește și: Documentul necesar să primești decizia cu pensia recalculată. De ce poștașul vine de 2 ori?

Citește și: Care sunt localitățile unde cardurile de alimente au fost alimentate? De ce se dau banii mai repede?

Citește și: Cum ajung, vineri, deciziile cu pensia recalculată la pensionari? Ce se întâmplă dacă nu sunt acasă?

Preconizez că în această săptămână vor fi primite în proporție de 90%. Au venit doar pentru cei care aveau pensiile cele mai mici 12.180”, au transmis reprezentanții Poștei Române pentru Newsweek. 

Cine nu primește niciun ban la recalculare

În timp, Newsweek a indentificat care sunt categoriile de pensionari care nu primesc niciun leu în plus la pensie la recalculare. În primul rând este vorba de pensionarii care au muncit mai puțin de 25 de ani, chiar dacă au avut grupe de muncă sau au muncit în condiții deosebite.

Citește și: Șeful Casei de Pensii recunoaște că unii pensionari au fost păcăliți. „Cifrele nu sunt în regulă”

Dacă au muncit sub 25 de ani NU primesc puncte bonus sau de stabilitate și este aproape imposibil să primească bani în plus la pensie la recalculare. La final aveți formula de recalculare a pensiilor.

Cine și câți bani va primi?

 Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 și 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 și 1.000 lei. Un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei și 2.000 lei.

Un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei și 3.000 lei și un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei. Vom constata împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creșteri ale pensiilor... Avem un număr de 803.433 de pensii care nu sunt majorate după recalculare, adică 17,44%.”, a spus Bucura Oprescu. 

Citește și: RECALCULARE 2.000.000 pensii cresc cu 500 lei. 1.000.000 de pensii, cu 1.000 lei. Cine nu ia bani?

Pensia se înmânează și rudelor

Compania Națională "Poșta Română" face precizarea că deciziile de recalculare a pensiilor pot fi înmânate și 𝐦𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐫𝐮𝐝𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐢𝐭𝐮𝐥𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 documentului, în cazul în care acesta nu este acasă în momentul în care este vizitat de factorul poștal.

Poșta Română va depune toate eforturile pentru ca aceste documente să ajungă la toți cei aproximativ 𝟒,𝟔 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢 și vom identifica cele mai bune soluții pentru a înmâna toate deciziile de recalculare a pensiilor în perioada 𝟏𝟔-𝟑𝟎 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 𝟐𝟎𝟐𝟒.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te