Șefii DIICOT au blocat trei săptămâni Comisia de anchetă privind copiii dispăruți

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 14.08.2020 - 15:26
Giorgiana Hosu, procurorul-șef al DIICOT

Două dintre instituțiile esențiale în prevenirea și combaterea dispariției și traficului de copii au tergiversat săptămâni de zile audierile din Comisia parlamentară care anchetează aceste fenomene sociale deosebit de grave.

SHARE

Este vorba de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).

Informația a fost furnizată Newsweek România de către deputatul PNL, Adriana Săftoiu, președinte al Comisiei parlamentare de anchetă.

Ea a precizat că, de două săptămâni, activitatea Comisiei este blocată din cauza faptului că reprezentanții celor două instituții nu au venit la audieri.

Mai mult, DIICOT nu a trimis Parlamentului niciun motiv oficial pentru decizia de a nu onora invitația  în acest interval de timp, lucru pe care deputatul PNL l-a catalogat drept „nefiresc”.

„Abia în această după-amiză (vineri. n.red.) am fost informați că săptămâna viitoare vom avea aceste audieri”, ne-a precizat Adiana Săftoiu.

În ceea ce privește ANITP, reprezentanții instituției a invocat faptul că obiectul inițial de activitate al Comisiei parlamentare de anchetă nu ar include și traficul de persoane. „Chestiunile sunt strâns legate, pentru că mulți dintre copii care dispar din centre sunt victime ale rețelelor de trafic de persoane”, spune Adriana Săftoiu.  

Totuși, Comisia parlamentară a decis șă își extindă ancheta și în domeniul traficului de persoane pentru a înlătura orice obiecție de ordin procedural.

„La începutul lunii octombrie vrem să punem pe masa Parlamentului un raport care să conțină și o serie de propuneri pentru combaterea acestor fenomene”, a punctat deputatul PNL.

Dosarul Țăndărei, o pată pe obrazul DIICOT

În materie de trafic de minori, DIICOT este celebră pentru modul în care a fost „investigat” Dosarul Țăndărei, în care 25 de traficanţi de copii au fost achitaţi.

Cazul este menţionat și în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane. „Cazul a rezultat dintr-o anchetă comună desfăşurată în perioada 2009-2010 cu Marea Britanie, într-o rețea de trafic de persoane din România pe care Europol a considerat-o ca fiind una dintre cele mai mari din Europa; traficanții au recrutat sute de copii din comunitățile sărace de romi din sudul țării și i-au exploatat în Marea Britanie, obligându-i să cerșească sau să fure”, se arată în Raport.

„O instanță a achitat 25 de presupuși traficanți în cunoscutul caz de trafic de copii <<Ţăndarei>>, în care un tribunal a judecat presupușii traficanți în baza unei legi ce prevedea pedepse mai mici și o perioadă de prescriere a faptelor mai redusă”, mai precizează documentul Departamentului de Stat.

În luna februarie, când a fost audiată de CSM, pentru a fi numită în funcţia de procuror- șef al DIICOT, Giorgiana Hosu a sugerat că de vină pentru eşecul din „cazul Ţăndărei” ar fi lentoarea judecătorilor.

Ea a precizat că acest dosar „a fost finalizat prima oară în 2010. În 2011 a fost restituit. În 2012 a fost din nou înaintat instanței. Din 2012 până în 2019 a stat pe rolul aceleiași instanțe”. Până când s-a prescris.

Judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş precizează însă că dosarul a fost restituit de Tribunalul Harghita la DIICOT – Structura Centrală pentru refacerea urmăririi penale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te