DEZINFORMARE Există pensionari care iau mai puțini bani la pensie după recalculare? Ce zice legea

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.07.2024 - 17:06
DEZINFORMARE Există pensionari care iau mai puțini bani la pensie după recalculare? Ce zice legea - Foto: Freepik

DEZINFORMARE Există pensionari care iau mai puțini bani la pensie după recalculare? Am verificat ce zice legea deoarece în spațiul public au apărut „specialiști” care pretind că unor pensionari li se tai deja pensiile.

SHARE

Pensiile se recalculează în aceste zile după o nouă formulă pe care o aveți la finalul articolului. Toate cele 4.900.000 de pensii vor fi recalculate.

Citește și: Cum se poate contesta o decizie de pensionare? Un fost angajat s-a trezit fără vechime la pensie

Citește și: Care sunt românii care primesc pensie de peste 5.000 de lei. Anumite categorii sunt privilegiate

DEZINFORMARE Există pensionari care iau mai puțini bani la pensie după recalculare? Ce zice legea

Un număr de aproximativ 3.000.000 de pensii vor crește în medie cu 40%. Pensionarii urmează să primească adeverințele cu pensiile recalculate în lunile iulie și august.

Marea întrebare este ce se întâmplă cu pensiile celorlalți 1.900.000 de pensionari care nu vor crește pe baza noii formule de recalculare.

Newsweek a scris, în repetate rânduri și a dat exemple de pensii care - pe baza noii formule de calcul - ar trebui să scadă. Probabil plecând de la aceste calcule specialiști în pensii foarte mediatizați au declarat că mulți pensionari vor lua mai puțini bani în mână la pensie după reclaculare.

Autointitulatul specialist în pensii Dorina Barcari a spus la un post TV că pensiile au început să scadă fără să prezinte nicio dovadă.

„Și după ce că li se scade pensia, li se și rețin niște sume de bani, cu toate că există o lege, 125/2014, care este făcută în conformitate cu cerintele europene, care spune la articolul 1 că erorile de calcul, care generează debite în sarcina pensionarilor, aceste debite nu se rețin din veniturile pensionarilor. Și cu toate astea, ele sunt reținute pentru că e băgată o șopârlică la sfârșitul articolului, în baza unei contestații. Ori contestația, dacă ei nu știu legea, nu o citesc, nu fac contestație, li se rețin”, a explicat expertul în pensii și salarizare.

„Asta înseamnă, că, de fapt, ei acum scad pensiile și le vor mări în septembrie, ca să spună că le măresc pe toate”, a precizat Dorina Barcari.

Declarația nu se bazează pe nicio probă și nici nu știm despre câte cazuri vorbim. Legea spune că pensionarii care, pe baza formulei de recalculare, ar trebui să primească o pensie mai mică, vor RĂMÂNE CU PENSIA ÎN PLATĂ, cea de azi.

Ministerul Muncii a arătat că noua lege a pensiilor e foarte clară

În conformitate cu art. 144 din Legea nr. 360/2023, recalcularea pensiilor aflate în plată se va produce conform calendarului asumat, prin aplicarea noii formule de calcul. În urma acestui proces, nicio pensie nu va scădea, a precizat ministerul Muncii.

Detalii AICI

Newsweek a dat exemplul unui pensionar care, la recalculare, va avea o pensie de 5.000 de lei. După impozitarea cu 10% a ceea ce depășește 2.000 lei, ar trebui să rămână, în mână, cu o pensie de 4.700 lei net.

Pensionarul, are, azi, 5.400 de lei net pensie. Astfel că va rămâne cu pensia în plată de 5.400 lei și nu cu cea de 4.700 lei rezultată pe baza formulei de recalculare. Pe larg, mai jos:

Citește și: Pensionar cu 5.300 lei pensie va avea cu 700 lei mai puțin la recalculare. Câte puncte bonus are?

Formula recalculare

VPR (81 lei) x Numărul total de puncte

Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Perioadele asimilate se dau pentru perioada de concediu, armată, studii (0,25 puncte/an)

Punctele de stabilitate:

0,5 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți

0,75 puncte / an pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți

1 punct fiecare an muncit peste 35 de ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te