500.000 de români care au repartitoare plătesc facturi mai mari decât cei care nu au.
Diferențele sunt între apartamentele vecine și cauza o reprezintă o șmecherie făcută de cei care nu au repartitoare. Aceștia din urmă își încălzesc casa cu căldura de la vecinii cu repartitoare.
De ce unii români cu repartitoare primesc factură cu 200 lei mai mare ca vecinii care nu au? E furt!
Citește și: Veşti bune pentru famiile vulnerabile. MIPE pregăteşte a doua tranşă de ajutoare pentru căldură
Scenariul a fost anunțat, cu dovezi, de către un specialist în domeniu, Radu Opaina, care a fost președintele Aosciației de proprietari.
„Șoc în blocuri….unele blocuri!
60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură, respectiv întreținere, decât proprietarii/blocurile fără repartitoare ceea ce este absurd din toate punctele de vedere! Și cu banii luați și cu factura umflată! Paradoxul constă în faptul că acești proprietari practic nu știu că sunt înșelați lună de lună ei plătind, aproape dublu, cu ochii închiși ceea ce practic nu au consumat!
Citește și: Unii români pot primi mai puțini bani ca ajutor pentru căldură. Cine sunt și cum pot evita situația
La nivelul României este vorba despre cca. 500.000 oameni înșelați lunar! O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin! Atașez un caz din mii de cazuri!”.
El a pus și dovada:
După cum se vede diferențe sunt și de 200 de lei în cazul apartamentelor cu mai multe camere.
Acest scenariu al furtului de căldură a fost confirmat de către Claudiu Crețu, directorul general al Electrocentrale București (Elcen).
„Instalațiile și toată responsabilitatea este a asociațiilor de proprietari. Obligația de a avea repartitoare are ca obiectiv eficiența energetică, adică fiecare să plătească cât consumă.
Numai că acest lucru a fost implementat românește acum 15 ani și foarte mulți nu mai vor aceste repartitoare. Și vă explic ce s-a întâmplat. S-au pus repartitoare și unii au înțeles că îl pot opri: nu mai plătim nimic și lasă că ne încălzim de la vecini.
Energia termică se transferă prin pereți. Unii au oprit de tot, costurile s-au dus la ceilalți și a început scandalul între vecini: de ce unul plătește sute de lei și unii nimic? Pentru că unii opreau și se încălzeau de la vecini”, spune Crețu.
Încă un an de amânări
Guvernul a decis să amâne și anul acesta obligativitatea montării contoarelor de către toți cei locuiesc la blocuri.
O iniţiativă legislativă a decis amânarea termenului actual pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă, cu un an, până în luna decembrie a anului viitor.
Potrivit unui proiect legislativ pus recent în dezbaterea Senatului, să amână termenul actual pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă, cu un an, până în luna decembrie a anului 2024.
Citește și: 1.000 lei pun deoparte milioane de români până la finalul anului. Ce nu mai sunt obligați să cumpere