O iniţiativă legislativă prevede amânarea termenului actual pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă, cu un an, până în luna decembrie a anului viitor.
Potrivit unui proiect legislativ pus recent în dezbaterea Senatului, să amână termenul actual pentru dotarea apartamentelor cu repartitoare și contoare de apă caldă, cu un an, până în luna decembrie a anului 2024.
1.000 lei pun deoparte milioane de români, până la finalul anului. Ce nu mai sunt obligați să cumpere
Viitoarea lege prevede și amânarea termenului actual pentru “montarea sistemelor de măsurare (…) pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire şi apă caldă”, în locuințele racordate la sistemul centralizat cu un an.
Noul termen este 31 decembrie 2024. De mai mulţi ani, legiuitorul încearcă să impună introducerea generală a repartitoarelor de căldură, dar acest lucru nu s-a realizat până în prezent.
Citeşte şi: Veşti bune pentru famiile vulnerabile. MIPE pregăteşte a doua tranşă de ajutoare pentru căldură
Cauza este că, la introducerea repartitoarelor într-un imobil de locuinţe, facturile, aparent paradoxal, cresc.
Motivul pare a fi acela că, prin algoritmul de calcul al facturii, pierderile de pe reţea măresc valoarea facturii, chiar dacă la nivelul fiecărei locuinţe costurile cu termoficarea scad.
Citeşte şi: Unii români pot primi mai puțini bani ca ajutor pentru căldură. Cine sunt și cum pot evita situația
Astfel, motorul economisirii de bani lipsind, românii nu vor să-şi monteze aceste repartitoare, care sunt de atributul sistemelor de termoficare centralizate bine puse la punct.
Tot legat de măsurarea energiei consumate, din 2027, în blocuri vor trebui să existe numai contoare și repartitoare pentru căldură cu citire la distanță.