De ce s-a blocat proiectul pentru stoparea fumatului la nivelul Comisiei Europene

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 15.09.2023 - 15:39
Proiectul de stopare a fumatului în UE este blocat - imagine cu caracter ilustrativ Foto: pexels.com
Proiectul de stopare a fumatului în UE este blocat - imagine cu caracter ilustrativ Foto: pexels.com

Consultarea publică inițiată de Comisia Europeană pentru evaluarea cadrului legislativ privind controlul tutunului s-a încheiat în luna mai și încă se așteaptă rezultatul acesteia.

SHARE

Un subiect important în descurajarea fumatului este rolul pe care produsele alternative cu tutun îl pot avea în a-i determina pe fumători să renunțe la țigări.

“Dar este greu să nu ne temem că această consultare presupus a fi aprofundată va oferi mai degrabă un răspuns superficial, care pune semnul egal între fumat și consumul de tutun în toate formele sale,” scrie publicația EU Reporter.

Consultarea a recunoscut necesitatea de asigurare a faptului că elaborarea politicilor publice trebuie să se desfășoare într-o manieră deschisă și transparentă, pe baza celor mai bune dovezi disponibile și cu o implicare susținută a părților interesate.

Recunoaște, de asemenea, că există potențiale lacune de informații care trebuie identificate și că sunt necesare mai multe dovezi, susținute de date mai bune.

Cu toate acestea, subliniază EU Reporter, doar o singură întrebare inclusă într-unul dintre cele cinci chestionare s-a referit la o potențială contribuție pozitivă în controlul tutunului din partea noilor categorii de produse. 

Toate celelalte întrebări despre aceste produse s-au concentrat exclusiv pe riscurile pentru sănătate, fără a ține cont de modul în care dispozitivele pentru vaping și noile produse din tutun reprezintă o alternativă mult mai sigură la fumat, se arată în material.

Restricții de comunicare?

Activitățile comerciale din domeniul tutunului sunt deja reglementate foarte strict în UE dar, cu toate acestea, grupul de lucru ar vrea să extindă normele încât acestea să vizeze chiar și postările unor persoane private în rețelele de socializare, publicarea în reviste științifice a rezultatelor studiilor științifice și comunicările companiilor despre produsele lor pe site-urile de recrutare a angajaților sau în comunicări cu investitorii și alți parteneri.

Modalități mai eficiente de a scăpa de fumat

În același timp, în Parlamentul European, subcomisia pentru sănătate publică (SANT) analizează un proiect de raport privind bolile netransmisibile, ce include o secțiune privind tutunul și rolul produselor cu nicotină mai sigure, precum dispozitivele pentru vaping.

Definițiile pe care le folosește, însă, au pus în gardă organizația europeană de apărare a drepturilor consumatorilor ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Advocates). Aceasta reunește asociații naționale ale consumatorilor, experților în sănătate publică și partenerilor științifici și a trimis o scrisoare membrilor Comisiei SANT, în care își expune îngrijorările. 

Potrivit scrisorii ETHRA, citată de EU Reporter, organizația este îngrijorată de faptul că "consumul de tutun", mai degrabă decât fumatul, a fost identificat în proiectul de raport ca fiind un factor de risc pentru bolile netransmisibile.

"De fapt, inhalarea componentelor toxice rezultate prin ardere este cea care cauzează efectele nocive ale fumatului ... nu pur și simplu consumul de tutun", continuă scrisoarea. "Claritatea și acuratețea sunt vitale pentru elaborarea unei politici eficiente".

ETHRA subliniază faptul că încurajarea fumătorilor să treacă la un produs cu nicotină mai sigur care nu implică ardere poate fi o modalitate eficientă de reducere a fumatului. Consideră binevenită secțiunea din raport care solicită o monitorizare a evaluărilor științifice privind riscurile pentru sănătate legate de țigările electronice, produsele din tutun încălzit și produsele noi din tutun.

Evaluări eronate

O preocupare majoră însă este sugestia din proiectul de raport potrivit căreia riscurile utilizării acestor produse ar trebui să fie comparate cu cele ale consumului altor produse din tutun. Produsele cu nicotină mai sigure sunt alternative la fumat, astfel încât evaluările de risc ar trebui să compare utilizarea acestora cu fumatul, nu cu consumul altor produse care conțin tutun.

ETHRA susține că aceste aspecte se referă la principiile de bază ale proporționalității și nediscriminării în reglementarea pieței interne a UE. După cum se arată în scrisoarea citată, "credem că aplicarea riguroasă a acestor principii fundamentale ar schimba abordarea actuală privind produsele cu nicotină mai sigure.

Aceste principii justifică o reglementare proporțională cu riscurile, cu o distincție critică între produsele care ard tutunul (dăunătoare) și cele care nu implică ardere (mult mai puțin dăunătoare).” ETHRA reprezintă 27 de milioane de consumatori din UE de produse cu nicotină mai sigure, precum produse pentru vapat, produse moderne cu nicotină pentru uz oral, snus și produse din tutun încălzit. 

Produsele cu nicotină mai sigure sunt un mijloc cunoscut și eficient de renunțare la fumat, dar există riscul ca traiectoria actuală de elaborare a politicilor în cadrul Comisiei, Parlamentului European și statelor membre să conducă la consecințe neintenționate grave, concluzionează jurnaliștii de la EU Reporter.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te