De 200 de ani nu s-a mai întâmplat asta. 7 grade intensitatea în epicentru, la cutremurul din Gorj

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.02.2023 - 12:34
De 200 de ani nu s-a mai întâmplat asta. 7 grade intensitatea în epicentru, la cutremurul din Gorj - Foto: RawPixel

Cutremurul de 5,7 grade produs din Gorj a avut o intensitate de 7 grade, în zona epicentrului şi fost urmat până acum de 94 de replici, au anunțat reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP). Nu se puteau face predicţii, spun experţii.

SHARE

"Suntem la cheremul naturii", afimă ei. Directorul INFP, Constantin Ionescu, a detaliat că seismul s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

"Intensitatea epicentrală a fost 6 spre 7 grade, au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7 grade. Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum.

Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă. A fost o surpriză. Calculele noastre indicau o magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă.

Citeşte şi: Toată noaptea au avut loc replici ale cutremurului de ieri, din Gorj. Sunt 22 de localităţi afectate

Au fost două cutremure cu magnitudine peste 5. E clar că a fost o intensificare pronunțată a activității seismice, va schimba harta de hazard seismic pentru acea zonă, în viitor vom avea cutremure mai mari acolo", a continuat Ionescu, conform Digi24.

"E un eveniment mai puternic decât ne așteptam", a afirmat acesta, explicând că "e greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100 de ani. Astfel de cutremure care apar mai rar apar pe un fond pe care e foarte greu să îl previi".

Citeşte şi: Un nou cutremur cu magnitudinea de 4,2 a avut loc în județul Gorj: A cincea replică

Toate datele pe care le furnizează INFP au o marjă de eroare, "de aceea realitatea intră în marja de eroare. Spui că va fi un cutremur de 6,2 dar poate fi 6,1 sau 6,3", a declarat directorul INFP.

"Devine Gorj noua zonă Vrancea?". "În nici un caz", au răspuns reprezentanții INFP. Potrivit acestora, în perioada următoare sunt așteptate în continuare replici, dar de o intensitate mai mică, cu magnitudine maximă de 4 grade, fiind de așteptat ca activitatea seismică în acea zonă să înceapă să scadă.

"E greu să spui cu exactitate ce se va întâmpla în viitor. Nu e nici o metodă de a face predicție pentru cutremur, și asta la nivel mondial. Așteptăm să vedem ce se întâmplă. Plăcile se mișcă în permanență, uneori se întâmplă să se acumuleze mai mult stres, nu există formule, suntem la cheremul naturii", au precizat experții INFP.

În Gorj, se vor monta trei stații seismice, pentru a procesa mai mult fenomenul, precum și cinci stații de GPS, pentru a se monitoriza mișcările de deplasare a faliilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te