Cum slăbești doar verificând o etichetă la raft? Ce conține aceasta și de când va fi introdusă?

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.09.2024 - 13:56
Cum slăbești. doar verificând o etichetă la raft? Ce conține aceasta și de când va fi introdusă? - Foto: Freepik/Profimedia Images (rol ilustrativ)
Cum slăbești. doar verificând o etichetă la raft? Ce conține aceasta și de când va fi introdusă? - Foto: Freepik/Profimedia Images (rol ilustrativ)
Cum te ajută să-ţi controlezi greutatea eticheta nutri-score - Foto: Profimedia Images
Cum te ajută să-ţi controlezi greutatea eticheta nutri-score - Foto: Profimedia Images
Cum te ajută să-ţi controlezi greutatea eticheta nutri-score - Foto: Getarchive/CC0
Cum te ajută să-ţi controlezi greutatea eticheta nutri-score - Foto: Getarchive/CC0

Cum te ajută să-ţi controlezi greutatea eticheta nutri-score. Ultima noutate care va apărea pe rafturile din magazine este eticheta nutri-score.

SHARE

Cum te ajută să-ţi controlezi greutatea eticheta nutri-score. Ultima noutate care va apărea pe rafturile din magazine este eticheta nutri-score, foarte utilă.

În nota altor state membre UE, România se pregăteşte şi ea să introducă eticheta aceasta, care evidenţiază produsele alimentare cu fibre şi proteine, de pe rafturile din magazine.

Cum te ajută să-ţi controlezi greutatea eticheta nutri-score

România introduce eticheta nutri-score, care îţi arată fibrele şi proteinele din alimente. Autoritățile din România propun introducerea etichetei nutri-score, în magazine.

Aceasta va fi opțională pentru producători, însă comercianții vor fi obligați să aibă rafturi speciale pentru produsele marcate. Proiectul de lege este în dezbatere publică.

Alte state UE sunt mai avansate decât România în reglementarea acestei etichete nutriţionale, aşa cum Newsweek a scris recent.

Citeşte şi: Apare eticheta Nutri-Score. Ce se întâmplă cu produsele care o au

Dar care este miza pe sănătatea ta pe care o poate avea simpla introducere a unei astfel de etichete? Eticheta nutri-score sau eticheta semafor arată ca un tabel cu litere de la A la E și de la verde la roșu.

Seamănă cu eticheta care apare online, la magazinele care vând de exemplu anvelope, care îţi indică scorul pe indicele de consum şi cel de aderenţă al profilului acestora.

Dacă produsul este bogat în proteine și fibre, va avea un scor verde. Cu cât este mai bogat în grăsimi, sare și zahăr, cu atât scorul produsului va fi portocaliu și roșu.

Scorul nutriţional şi research-ul printre rafturile magazinelor

Avantajul nutri-score e că nu mai trebuie de exemplu să cauţi prin magazine produsele mai sănătoase care sunt ascunse printre cele mai puţin sănătoase.

Batonul de cereale bun, dar totuşi făcut cu ulei de palmier (care înseamnă colesterol), aflat alături de cel glazurat cu ciocolată făcută cu fructoză sau alţi înlocuitori comerciali de zahăr.

Acum nu mai trebuie să-ţi iei schiurile vara, când intri în magazin, pentru a fi sigur că iarna, când în sfârşit ieşi din el, după ce ai făcut un lung research printre rafturi, ai ce îţi trebuie ca să ajungi acasă.

"Ai mâncat destul. Opreşte-te!"

Viaţa citadină, în primul rând, a omului modern şi ritmul trepidant al acesteia creează condiţiile pentru îngrăşare. Corpul nostru nu ştie să dozeze acumulările alimentare excesive, nu are funcţia de "stop, ai mâncat destul, opreşte-te".

Creierul are instinctul să semnalizeze necesitatea acumulării de depozite de grăsimi, sub forma senzaţiei de foame. Creierul tău se pregăteşte intens, din instinct, pentru foamete.

Citeşte şi: Dieta cu care Denise Rifai își menține formele de invidiat. Alimentele la care a renunțat complet

Depozitele acestea de grăsime se transformă în pungi de provizii pe corp, care duc la formarea de ţesut adipos istoric, foarte greu de eliminat, în ani de zile de eforturi constante.

Există o falsă senzaţie de foame, cu toate caracteristicile ei, inclusiv cu secreţiile de sucuri gastrice, care e motorul formării acestor depozite. În realitate, organismul nu are nevoie chiar de tot ce îi dai. Iar faptul că aspectul tău e dizgraţios e cea mai mică problemă.

Bonus: toate condimentele şi deliciile care-ţi biciuie simţurile, atunci când mănânci, te învaţă fără să-ţi dai seama că, atunci când trebuie să mănânci, trebuie să ai acele senzaţii, pe care creierul tău le confundă cu saţiul omului sătul.

Jumătatea de farfurie şi ce pui în ea

Experţii americani în sănătate publică americani au ajuns la concluzia suprinzătoare că imigranţii mexicani şi portoricani flămânzi erau mai sănătoşi când intrau în SUA, decât câţiva ani mai târziu, când prindeau cheag, se aşezau la casele lor şi începeau să mănânce la fast-food, în devălmăşie.

Cum eviţi o asemenea situaţie? Cel mai simplu e ca, atunci când îţi pregăteşti farfuria cu mâncare şi pe dreapta ai nelipsita bucată de carne friptă, fragedă, suculentă, dar şi delicioşii cartofi pai prăjiţi, în stânga farfuriei să ai la fel de multe legume murate sau coapte.

Ardei capia muraţi, dovlecei la grătar, castraveţi muraţi, ceapă şi usturoi (care sunt mama şi tata sănătăţii, indiferent de ce spun fiţoşii deranjaţi de mirosul lor intens), ghimbirul, ţelina, ori guliile.

Citeşte şi: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?

Beneficiul e dublu: vei mânca mai puţină carne şi mai puţini cartofi, dar de asemenea mai multe legume, care înseamnă fibră. Iar fibra înseamnă tranzit intestinal. Iar acesta înseamnă şi altceva: că în colon nu se mai formează depozitele istorice de alimente fermentate staţionare, care duc la cancerul de colon.

Frigărui de carne cu legume la cuptor. O combinaţie sănătoasă - Foto: Getarchive/CC0

Fibrele în alimentaţie înseamnă colesterol scăzut în sânge, iar acesta înseamnă că ai sistemul sangvin elastic, sănătos, ateroscleroza mică şi pericolul de AVC pe potrivă. Mai mult, există o chestiune care ţine de felul în care ne alimentăm azi, în contradicţie cu felul în care se alimenta omul când era vânător.

Corpul omului a rămas tot de vânător şi are nevoie de nişte ingrediente pe care noi acum nu le mai asimilăm natural: nu mănânci o inimă de vită pe săptămână. Iar pentru asta ce lipseşte trebuie să asimilezi luând cumva coenzima Q10. Zilnic.

Cât mănânci şi de ce?

Dar nu mănânci oricât. Îţi educi organismul. Mâncând mereu, îţi educi eronat corpul să ceară mereu mai multă mâncare şi astfel te îngraşi. Este de preferat ca prima masă a zilei sau a doua să fie cea mai bogată, apoi, pe măsură ce te îndrepţi spre ora 8 seara, să consumi tot mai puţin.

Iar după 8 seara fără dulciuri şi cu fructe, dar până la o anumită oră: sucurile gastrice sunt puternic activate de fructe, astfel că somnul îţi va fi mai agitat dacă le mănânci înainte de culcare. Iar calitatea somnului este foarte importantă pentru digestie.

CE carburant îţi pui în tine şi cum îl consumi ritmic şi sănătos

Atunci când te sui în maşină şi mergi cu ea, pui carburant, pe care îl consumi. La fel, când mergi pe jos, consumi carburantul asimilat când mănânci. Mersul pe jos este esenţial pentru sănătate, el reglează umorile organismului.

Creierul funcţionează mai bine, secreţiile enzimale merg optim, muşchii se bucură de efortul fizic temperat, constant. 20 - 30 de minute de mers pe jos zilnic sunt sursa principală de sănătate, combinată cu consumul de alimente cu fibre.

Să nu uităm şi că pâinea integrală înseamnă fibre, spre deosebire de cea albă. Orezul integral asemenea. Ouăle în exces trebuie consumate de sportivii de performanţă, care consumă multă energie şi au nevoie de proteine multe, ca să se susţină.

Pericolul sărbătorilor

Dacă a venit Crăciunul şi începi să mănânci în devălmăşie ouă umplute cu maioneză, carne friptă cu cartofi, iepure cu măsline, pască, cozonac şi tort, la fiecare masă, să nu te miri că în ianuarie vei mai obosit şi stresat.

Ţi-ai suspus corpul unui efort de asimilare remarcabil şi va trebui să munceşti mai multe luni ca să-ţi revii în formă. De regulă, prin ceea ce receptezi în două cuvinte simple: "Fac foamea", ori "Ţin cură de slăbire".

Or, nu este nevoie să ajungi aici. Oricât te îmboldeşte familia, tu vezi-ţi de obiceiurile tale bune. Mănâncă cumpătat, apoi "plimbă" mâncarea consumată, pentru că altfel sănătatea ta va avea de suferit.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te