Cum riscă milioane de români să piardă 10% din pensia privată? Cine sunt aceștia și care e cauza?

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.11.2023 - 13:55
Cum riscă milioane de români să piardă 10% din pensia privată - Foto: Freepik

Un număr de 8.000.000 de români s-ar putea trezi cu pensia privată mai mică, aplicându-se, în mod eronat, un impozit de 20% în loc de unul de 10%.

SHARE

Un număr de peste 8.000.000 de români contribuie la Pilonul II de pensii. Ei ar putea să fie impozitați cu 20% și nu cu 10% cum se întâmplă acum, avertizează Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Ei vorbesc de o ambiguitate legislativă din Codul fiscal, care creează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private, asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor speciale, începând cu 1 ianuarie 2024.

Cum riscă milioane de români să piardă 10% din pensia privată

În loc de impozitarea plăţilor din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent şi precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire din România.

Citește și: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere

APAPR cere menţinerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.

Reprezentanţii Asociaţiei arată că miza acestei clarificări legislative constă în plăţi de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăţilor realizate de fondurile de pensii private fiind în creştere exponenţială.

Citește și: 2.000.000 pensionari nu primesc bani în plus la pensie la recalculare. Cine sunt? Care e explicația?

Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI şi Pilonul III) au făcut plăţi în valoare totală de peste 2,36 miliarde de lei către aproape 210.000 de beneficiari, precizează APAPR. Doar pe Pilonul II, plăţile sunt estimate să ajungă la 1 miliard de lei în 2023, aproape cât suma de 1,1 miliarde de lei plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creştere exponenţial este estimat să continue şi anii următori.

8.000.000 de participanți la „pensiile private”

Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.053.431 milioane de participanţi în aprilie 2023. În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital. 

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează în raportul ASF, consultat de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te