Cum poți lucra în Occident, fără să pierzi anii de pensie din România? Ce formular trebuie depus?

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.01.2024 - 14:08
Cum poți lucra în Occident, fără să pierzi anii de pensie din România? Ce formular trebuie depus? - Foto: Pexles / Andrea Piacquadio

Cum poți lucra în Occident, dar să nu pierzi anii de pensie din România? Ce formular trebuie depus? sunt întrebări la care a răspuns, azi, Casa Națională de Pensii.

SHARE

Casa Națională de Pensii a lsanat un portal care să te ajute să nu pierzii anii de pensie în România, dacă muncești în Occident. Astfel, chiar dacă ești detașat în Occident, poți plăti asigurările sociale în România. 

Penmtru asta trebuie completat un formular, iar asta se poate face și online.

Citește și: Cel mai ghinionist pensionar. Ia doar 30 lei în plus la pensie la recalculare. Când s-a pensionat?

Portalul lansat de Casa de Pensii îți permite să îți s egenereze rapid formularul A1, un document folosit pe teritoriul statelor Uniunii Europene și Elveției care atestă că sunt achitate contribuțiile sociale în statul unde aveți încheiat contractul individual de muncă.

Citește și: 590 lei pensie pentru un pensionar cu 31 ani munciți. De ce? Ce sumă mare ia în plus la recalculare?

Cum poți lucra în Occident, fără să pierzi anii de pensie din România? Ce formular trebuie depus?

Potrivit Casei Naționale de Pensii, la data de 29 noiembrie 2023, s-a lansat aplicația RODPA1, realizată în cadrul proiectului „Eficientizarea activității CNPP pentru determinarea legislației aplicabile lucrătorilor migranți, la nivelul sistemului public de pensii din România", finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) al Uniunii Europene.

Citește și: 2.600 lei în plus la pensie pentru un pensionar la recalculare. Câți ani a muncit și cum calculezi ?

Obiectivul general al proiectului a constat în adoptarea unor măsuri de simplificare a furnizării serviciului de eliberare a documentului portabil A1 și a certificatelor de atestare a legislației aplicabile către beneficiari, prin implementarea unor sisteme informatice inovative menite să reducă povara administrativă asupra cetățenilor și mediului de afaceri. Detalii AICI

Aplicația a început să funcționeze din data de 8 ianuarie. Din această zi, se pot depune cererile pentru a obține documentul portabil A1 și pentru certificatele de atestare a legislației aplicabile. Ele se pot încărca AICI

După încărcarea acestora, se poate genera formularele A1.

De ce ai nevoie de Formularul A1?

Prin obținerea formularului A1 aveți posibilitatea de a achita contribuțiile sociale în România pentru salariații care desfășoară activitate în altă țară membră UE.

Acest document este cerut de autoritățile din țara unde lucrați. Dacă nu îl aveți, va trebuie să vă afiliați sistemului de asigurări unde sunteți detașat.

De ce e important să ai Formularul A 1?

Un salariat al unui stat membru al UE plus Elveția poate lucra în oricare alt stat membru pentru o perioadă de maxim 2 ani, fiind în același timp asigurat în țara sa de origine.

Nu este necesară recunoașterea calificării profesionale;

Nu este nevoie de permis de muncă. La pensionare, angajatul nu va trebui să contacteze instituțiile de securitate socială din state în care a fost delegat/detașat temporar.

Alte detalii AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te