Cum au fost înghețate 800.000 de pensii? Ministrul muncii a promis că vor crește în ianuarie

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.01.2025 - 07:16
Cum au fost înghețate 800.000 de pensie? Ministrul muncii a promis că vor crește în ianuarie - Foto: Freepik/INQUAM PHOTOS
Cum au fost înghețate 800.000 de pensie? Ministrul muncii a promis că vor crește în ianuarie - Foto: Freepik/INQUAM PHOTOS
Cum au fost înghețate 800.000 de pensie? Ministrul muncii a promis că vor crește în ianuarie - Foto: Freepik/
Cum au fost înghețate 800.000 de pensie? Ministrul muncii a promis că vor crește în ianuarie - Foto: Freepik/

Cum au fost înghețate 800.000 de pensie Ministrul muncii a promis că vor crește în ianuarie o serie de pensii pentru persoanele defavorizate. Din păcate, promisiunea a fost amânată până la 1 ianuarie 2026.

SHARE

Indexarea pensiilor a fost înghețată la 1 ianuarie pentru toți pensionarii. Cele mai mici pensii - indemnizațiile sociale - ar fi crescut cu 153 de lei, de la 1.281 de lei, la 1.454 de lei.

Citește și: Veste uriașă de la Casa de Pensii. Sistem informatic deblocat. 1.400.000 pensionari iau bani în plus

Cum au fost înghețate 800.000 de pensii? Ministrul muncii a promis că vor crește în ianuarie

Indexarea a fost anulată. Newsweek a semnalat că persoanelor cu handicap li s-a făcut o nedreptate și au fost uitate atunci când s-a făcut marea recalculare. 

„Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător și inacceptabil!”, a punctat cineva.

Citește și: Un tip de pensie se va recalcula de la 1 ianuarie 2025. Ce sume de bani se vor da în plus?

În acest context, s-a decis, în luna noiembrie, să existe o indemnizație de solidaritate care să se acorde persoanelor cu handicap.

Ministrul Muncii, Bucura Oprescu a și anunțat această măsură.

Indemnizația de solidaritate nu se mai acordă

„Dacă legea are ca fundament contributivitatea, iar dânşii au stagii de cotizare adecvate în gradul de handicap în care se află, 10-15 ani, o treime din stagiul complet de cotizare, soluţia pe care am găsit-o împreună este pe principiul solidarităţii”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Ea a explicat că a primit ordin de la premierul Ciolacu să facă dreptate.

„Modificarea şi completarea Legii nr. 448 din 2006 cu privire la protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap astfel încât, de la cuantumul rămas în plată, să venim cu un indice de solidaritate, iar dânşii să beneficieze în continuare de indexarea veniturilor.

Sarcina pe care am primit-o de la domnul premier Marcel Ciolacu este ca până la 15 noiembrie soluţia legislativă să fie închisă, astfel încât în 2025 adecvarea veniturilor dânşilor prin creşterea acestora să continue” a spus Simona Bucura Oprescu.

Indemnziația de solidaritate, amânată un an 

Acordarea indemnizației trebuia să se acorde de la 1 ianuarie 2025. Dar, surpriză neplăcută, a fost amânată cu un an. 

Prin Ordonanță de urgență nr. 127/2024 privind unele măsuri în domeniul social, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap,  se introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.

Termenul privind aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență nr. 127/2024, se prorogă (amână) prin Ordonanță de urgență nr. 156/2024 până la data de 1 ianuarie 2026. Detalii AICI

Cum au fost înghețate 800.000 de pensie? Ministrul muncii a promis că vor crește în ianuarie - Foto: Freepik

Cum se calcula pensia de handicap?

Cuantumul indemnizației de solidaritate urma să fie stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată și va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referință (ISR), la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Interesant este că ISR a fost oprit din creștere. Guvernul a decis că valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR) nu va fi majorată în acest an, rămânând la nivelul de 660 de lei, ca urmare a plafonării decise printr-o ordonanță adoptată la sfârșitul anului trecut.

În România sunt 890.702 persoane încadrate în grad de handicap. Dintre aceste persoane 9.282 au handicap ușor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat și 377.988 au handicap grav.

Citește și: Pensii speciale: Care pensionar ia 21.900 lei în plus la pensie pentru care nu a contribuit?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te