Cum încălzești primăvara locuinţa pentru a avea facturi mici? Ce trebuie să faci cu caloriferele?

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.03.2024 - 07:14
Cum aeriseşti primăvara locuinţa. Temperaturile se schimbă şi trebuie să fii atent la asta - Foto: Pexels/Tiana Follow
Cum aeriseşti primăvara locuinţa. Temperaturile se schimbă şi trebuie să fii atent la asta - Foto: Pexels/Kayco Photo

Cum aeriseşti primăvara locuinţa. Temperaturile se schimbă şi trebuie să fii atent la asta. Poate fi destul de cald în timpul zilei și încă destul de rece noaptea.

SHARE

Cum aeriseşti primăvara locuinţa. Temperaturile se schimbă şi trebuie să fii atent la asta. Poate fi destul de cald în timpul zilei și încă destul de rece noaptea. Nu este atipic pentru perioada de tranziție dintre anotimpul rece şi cel cald.

Dar care este cel mai bun mod de a încălzi și ventila locuinţa, dacă doriți în acelaşi timp să economisiți energie? Dacă acordați atenție câtorva lucruri, puteți economisi în continuare costurile cu energia, chiar și în condițiile vremii schimbătoare de primăvară.

Cum aeriseşti primăvara locuinţa. Temperaturile se schimbă şi trebuie să fii atent la asta

Asociația germană a gazului petrolier lichefiat (DVFG) are trei sfaturi pe care le dă.

1. Încălzirea constantă la un nivel scăzut

"Atunci când vă încălziți, este recomandabil să nu depindeți prea mult de temperaturile fluctuante de afară", recomandă Markus Lau, expert în tehnologie la DVFG.

Cel mai bine este să lăsați încălzirea la un nivel scăzut chiar și atunci când temperaturile de după-amiază sunt blânde, în special în clădirile slab izolate termic. Pe de altă parte, rotirea prea frecventă a termostatelor radiatoarelor în sus și în jos poate consuma energie inutil.

Citeşte şi: Alertă în București. 1.000 de blocuri sunt fără apă caldă și căldură. Unde sunt reci caloriferele

2. Ventilați mai mult timp

Deschideți ferestrele și aerisiți: DVFG recomandă acest lucru de trei-patru ori pe zi, timp de zece până la 15 minute de fiecare dată, primăvara, în loc de trei ori pe zi, timp de cinci minute, ca în timpul iernii.

Motivul: aerul cald de primăvară conține mai multă umiditate și absoarbe mai puțin rapid umiditatea suplimentară din baie și din bucătărie. Prin urmare, o ventilație eficientă necesită mai mult timp, potrivit asociației.

Foto: Pexels/Kayco Photo

De asemenea, cel mai bine este să aerisiți camera pentru ultima dată, după-amiaza. Acesta este momentul în care temperaturile exterioare sunt încă relativ ridicate și se pierde mai puțină căldură din încăpere. Prin urmare, supapele de încălzire ar trebui să fie închise, în timpul ventilației, conform merkur.de.

Citeşte şi: Bucureştenii rămân cu caloriferele reci. Este o avarie la termoficare, în zona Grozăveşti

3. Aerisiți și ștergeți praful de pe calorifere

Dacă caloriferele gâlgâie și nu se încălzesc cum trebuie, în ciuda termostatelor date la maxim, este posibil să existe aer în ele. În acest caz, ar putea fi util să se foloseasccă din nou radiatoarele în ultima treime a perioadei de încălzire, deoarece, "cu prea mult aer în sistem, radiatoarele funcționează ineficient și consumă prea multă energie termică, pentru a atinge temperatura dorită", spune Lau.

De asemenea, are sens să folosiți ocazia când faceţi curățenia de primăvară pentru a curăța radiatoarele murdare sau prăfuite, deoarece praful și murdăria încetinesc transferul de căldură. Caloriferele cu suprafețe exterioare și spații interioare curate funcționează mai eficient și economisesc costuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te