Cu cât cresc alocațiile pentru copii. Venituri mai mari pentru cei mici încă din prima zi de viață

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 03.01.2024 - 11:17
Cu cât cresc alocațiile pentru copii. Venituri mai mari pentru cei mici încă din prima zi de viață Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cu cât cresc alocațiile pentru copii? Venituri mai mari pentru cei mici, din 2024, potrivit unui proiect de lege.

SHARE

Cu cât cresc alocațiile pentru copii? Venituri mai mari pentru cei mici, din 2024, potrivit unui proiect de lege.

Vești bune pentru nou născuți, vor avea alocaţie din prima zi de viaţă. Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu data naşterii copilului, iar plata drepturilor se face proporțional, începând cu luna următoare depunerii cererii”, prevede proiectul de lege.

În forma în vigoare a legii, prevederea respectivă este că „dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.

Cu cât cresc alocațiile pentru copii? Venituri mai mari pentru cei mici încă din prima zi de viață

„Practic, dacă un copil, de exemplu, s-a născut pe 1 iunie, iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, ceea ce privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţia de stat”, argumentează iniţiatorul proiectului, în expunerea de motive.

Citește și: Un milion de români iau bani în plus din 1 ianuarie. Cine va avea salariul mărit cu 1.000 lei/lună? 

Deputatul PSD mai susţine, în expunerea de motive a iniţiativei de lege, că „având în vedere prevederile articolului 16 «Egalitatea în drepturi» şi ale articolului 49 «Protecţia copiilor şi a tinerilor» din Constituţia României este necesar să modificăm articolul 6 din legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în vederea eliminării unei discriminări instituite în funcţie de data naşterii copilului.

Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în dtepturi şi garantarea alocaţiei de stat se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului”, scrie news.ro

Cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2024. Suma pe care o vor primi în plus, lunar

Astfel, cele pentru copii sub 2 ani se vor majora cu 87 de lei și cu 35 de lei pentru minorii cu vârste până la 18 ani. Părinții spun că majorarea nu îi ajută prea mult.

Citește și: Nou ajutor de la Guvern pentru românii care au copii mici. Care sunt condițiile

În prezent, alocația pentru un copil sub 2 ani sau cu handicap este de 631 de lei pe lună și de 256 pentru cei de până la 18 ani.

Creșterile reprezintă indexarea cu rata inflației, care, în acest an, a variat între 5 – 10%.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te