Cronologie. Ce știm despre cazul fetei de 17 ani din Mehedinți, incendiată de un criminal

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 17.06.2020 - 17:36
Sursa: Actual Mehedinți

Ion Cristian Turnagiu, arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a incendiat-o pe tânăra de 17 ani, din Dîrvari, județul Mehedinți, este urmărit penal în două dosare: unul pentru tentativă de omor și unul pentru viol.

SHARE

De la eliberarea sa condiționată, în mai 2019, și până la sesizarea de viol depusă de copilă, pe numele lui Turnagiu nu mai existau, la Poliția Vânju Mare, de care ținea și satul Dîrvari, unde avea domiciliul, sesizări sau plângeri penale în care să fie cercetat sau verificat pentru săvârșirea unor fapte antisociale, a precizat, pentru Newsweek România, IPJ Mehedinți.

Citește și: EXCLUSIV MJ cere verificarea judecătorilor soți Popescu: au eliberat criminali, au ajutat Corduneni

Vă prezentăm cronologia cazului, cu datele care se cunosc în prezent:

9 iunie: Tânăra de 17 ani sesizează Poliția Vânju Mare, de care aparține și satul Dîrvari, cu privire la faptul că ar fi fost victima unui viol. Copila a depus sesizare scrisă la Poliție. Polițiștii au dus fata într-un centru de ocrotire a minorilor din Drobeta Turnu Severin, ca măsură de protecție, potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți (IPJ), la solicitarea Newsweek România.

De asemenea, surse judiciare au povestit, pentru Newsweek România, că fata ar fi ajuns în centru noaptea, în jurul orei 02.00, în noaptea de 9 spre 10 iunie.

10 iunie: Copila este dusă la Institutul de Medicină Legală, pentru o examinare medico-legală. „În urma acestei examinări, raportul de expertiză medico-legală a indicat că fata nu a suferit leziuni care să confirme săvârșirea faptei sesizate”, a precizat IPJ Mehedinți.

Dosarul privind sesizarea violului este instrumentat de Parchetul pe lângă Judecătoria Vînju Mare. Acolo, procurorul general a dispus, marți, un control privind modul în care este instrumentat dosarul penal: „clarificarea demersurilor realizate de la formularea plângerii și până în data de 12 iunie 2020, în special în ceea ce privește actele referitoare la persoana vizată de acuzații”. 

11 iunie: La numai o zi de la plasarea în centru, bunica fetei, care era tutorele acesteia, tatăl fiind plecat la muncă în Olanda, se prezintă la Direcția de Asistență Socială și solicită ca fata să îi fie încredințată, au povestit surse judiciare pentru Newsweek România.

Nu este încă clar de ce Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului a decis să încuviințeze copila bunicii, având în vedere fapta sesizată de aceasta la Poliție. DGASPC Mehedinți nu a răspuns încă solicitării Newsweek România pentru a lămuri acest aspect. Din informațiile Newsweek România, practica este ca fata, având 17 ani, să fi fost întrebată dacă dorește să se întoarcă acasă sau să rămână în centru.

Citește și: Eșec cu repetiție. De ce apar în continuare cazuri precum al copilei de 17 ani din Mehedinți

12 iunie: Copila este incendiată de Turnagiu, după ce acesta află că a depus o plângere penală pe numele lui.

„În fapt, s-a reținut că, în data de 12.06.2020, în jurul orei 23,00, inculpatul T.I., din comuna Dîrvari, sat Dîrvari, județul Mehedinți, s-a deplasat la locuința victimei Ș.M.L.A., din aceeași localitate și a pătruns în camera unde se afla sus-numita, a stropit-o cu o substanță inflamabilă și apoi i-a dat foc. Din concluziile preliminarii rezultă că victima Ș.M.L.A., prezintă leziuni de violență, produse prin flacără, care necesită 45-50 de zile de îngrijiri medicale, leziuni ce i-au pus în primejdie viața”, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți.

Fratele fetei a povestit, pentru o publicație locală, Actual Mehedinți: „Când am ieșit eu din casă, soră-mea ardea, iar el fugea. Eu am fugit să o scot pe soră-mea și să arunc apă pe ea, din fântână. Am încercat să sting focul, iar el a fugit. Mi-a spus că soră-mea merită să ardă. Am luat găleata de apă și am aruncat apă pe ea. Ardea toată casa. El a venit și a dat cu benzină.

Venise și cu toporul, dar l-a lăsat după pat. Obișnuia să vină la noi, pentru că era prieten cu taică-miu. Ar fi avut o relație cu soră-mea, am văzut mesaje la ea în telefon. Îi spunea că el a iubit-o și că l-a făcut să sufere. O mai amenința pe soră-mea. Ar fi avut o relație cu ea. S-au cunoscut la Severin și apoi a venit aici, în Dîrvari”.

Surse judiciare au declarat, pentru Newsweek România, că tânăra ar fi avut o relație cu bărbatul, în septembrie 2019. Pe de altă parte, tatăl copilei a respins această ipoteză, povestind că Turnagiu o urmărea pe Facebook și o tot chema la el, într-un interviu oferit Digi 24.

Copila este în continuare internată în spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, cu arsuri pe aproape 90 la sută din suprafața corpului și cu șanse minime de supraviețuire, potrivit reprezentanților spitalului. Aceasta a fost plimbată, înainte, pe la alte două spitale, care nu aveau paturi pentru marii arși.

 

Turnagiu era în izolare din 7 iunie. În 11 iunie ar fi avut o cădere

Ion Cristian Turnagiu (45 de ani) era prieten cu tatăl fetei, iar, din 7 iunie, se afla în izolare la domiciliu, după ce își condusese prietenul la muncă în Olanda, au povestit, pentru Newsweek România, surse judiciare.

Pe de altă parte, Inspectoratul Județean de Poliție Mehedinți a precizat că, „potrivit reglementărilor în vigoare, bărbatul a fost verificat zilnic de polițiști, dimineața și seara, pentru a vedea dacă respectă normele legale. Inclusiv vineri a fost verificat de polițiști și s-a aflat la domiciliu”.

„Polițiștii au monitorizat și activitatea lui în mediul online, pe data de 10 iunie seara și 11 iunie, foarte devreme, bărbatul a postat pe o rețea de socializare mai multe clipuri. Pentru că polițiștii îl monitorizau, s-au deplasat la el, la ora 09.00 dimineața, pentru a sta de vorbă cu acesta și a stabili care sunt nemulțumirile lui”, a mai precizat IPJ Mehedinți, la solicitarea Newsweek România.

Într-unul din aceste clipuri, care încă mai este vizibil pe Facebook, acesta a spus „Rămas-bun, dragii mei! Vă mulțumesc tuturor că îmi sunteți alături!”.

Surse judiciare au povestit, pentru Newsweek România, că „polițiștii îi cunoșteau trecutul, comportamentul lui era un pic deviant, avea stări sinucigașe, polițiștilor li s-a părut suspect, el a zis că este ok, că a avut o cădere psihică”.

Turnagiu a fost eliberat condiționat din închisoare în luna mai 2019, iar de la acel moment până la sesizarea de viol, depusă de copila de 17 ani, la Poliția Vânju Mare nu au fost înregistrate sesizări sau plângeri penale, în care să fie cercetat sau verificat pentru săvârșirea unor fapte antisociale, a mai precizat IPJ Mehedinți.

Turnagiu a fost condamnat la închisoare pe viață în 1994, pentru cinci crime. El a fost eliberat condiționat după ce a executat 25 de ani de închisoare, fracția de pedeapsă obligatorie fiind de 20 de ani. Conducerea Penitenciarului Drobeta Turnu Severin a fost dată afară, marți, după ce a aprobat eliberarea lui Turnagiu.

Citește și: VIDEO Încă un ucigaș, cu șase crime la activ, a fost eliberat în mai de Tribunalul Mehedinți

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te