CORONAVIRUS Ce spune Federația Pensionarilor despre izolarea vârstnicilor în case

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.03.2020 - 18:56
Inquam Photos / Cornel Putan

Federația Pensionarilor consideră este „foarte importantă și foarte necesară” măsura anunțată de președintele Iohannis.

SHARE

„Este foarte importantă şi foarte necesară această măsură radicală pe care preşedintele României a anunţat-o şi care intră în vigoare începând de mâine (25 martie 2020, n.r.). Sigur că da, vârstnicii sunt cei mai vulnerabili faţă de COVID-19. Cu toate acestea, cu siguranţă că sunt, în acelaşi timp, şi multe probleme care trebuie rezolvate din partea autorităţilor statului. Sunt o parte dintre vârstnici care au posibilităţi să-şi ducă viaţa prin aprovizionări sau prin asigurarea cu medicamente. În cadrul familiilor au nepoţi, copii sau alte rude care pot să le asigure aprovizionarea, dar şi aici este o problemă, că trebuie să se facă un contact între cel care intră în legătură cu vârstnicul şi, dacă cel care vine în legătură cu vârstnicul este infectat, atunci se poate transmite acest virus. De asemenea, fără un asemenea sprijin din partea familiilor la unii dintre pensionari, neapărat trebuie să intervină măsurile speciale pe care le-a amintit în discursul preşedintelui care trebuie luate ca să le asigure traiul şi viaţa acestor vârstnici în dificultate. Deja, unii sunt netransportabili, unii sunt în situaţia de a sta tot timpul la pat etc. Au fost câteva anunţuri din partea unor primării, cum este Primăria Capitalei, că s-a înfiinţat un telefon al vârstnicilor. Aceste lucruri sunt încă neclarificate, neconcretizate, măsuri operative şi de contact de care spuneam mai înainte", a spus Dumitru Cojanu, președintele Federației Naționale a Pensionarilor, la Digi 24.

Cojanu a adăugat că, în privinţa relaţiei persoanelor în vârstă cu medicii de familie, măsurile trebuie gândite de la caz la caz, iar eliberarea reţetelor pentru medicamentele necesare trebuie eliberate cu prioritate.

"Am stat de vorbă cu vârstnicii şi mi-au spus 'Domne, ar trebui să ies după pâine'. Sigur că am intervenit şi am zis că nu mai trebuie să facă treaba asta. Membrii federaţiei, majoritatea dintre ei, sunt conştienţi de importanţa respectării regulilor stabilite şi impuse de situaţia de urgenţă, însă mai sunt şi vârstnici afectaţi, poate unii dintre ei mental, care nu înţeleg suficient de bine aceste lucruri. Aici, iar este o categorie de care trebuie să se ocupe instituţiile statului, eventual primăriile, direcţiile acestea de asistenţă socială, să-şi facă o organizare specială, dacă se poate spune aşa, pentru rezolvarea acestei probleme. Cred că majoritatea dintre vârstnici, adică mai mult de jumătate dintre ei, au peste 65 de ani. Medicii de familie trebuie să elibereze aceste reţete (pentru vârstnici, n.r.) cu prioritate sau cu atenţie. Şi aici intervine necesitatea de a se face legătura între medicul de familie şi medicul respectiv. Trebuie gândite de la caz la caz, în funcţie de posibilităţile pe care le mai au unii dintre vârstnici sau cei care sunt în situaţie foarte grea, să se găsească soluţii pentru aceste reţete pentru medicamente. Situaţia este deosebit de grea, din punctul acesta de vedere", a menţionat preşedintele FNPR Unirea.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a precizat că persoanele de peste 65 de ani, considerate cele mai vulnerabile la infectarea cu Covid-19, „vor trebui, în interesul propriu, să stea practic tot timpul acasă".

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate pe data de 16 martie, numărul mediu de pensionari era în România de 5,14 milioane de persoane, în trimestrul IV din 2019, în scădere cu 6.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a ajuns la 4,669 milioane de persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te