Condiții mai aspre pentru îngrijirea copiilor aflați în plasament. Asistenți maternali mai puțini

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.02.2024 - 17:18
Condiții mai aspre pentru îngrijirea copiilor aflați în plasament. Asistenți maternali mai puțini Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Condiții mai aspre pentru îngrijirea copiilor aflați în plasament. Asistenții maternali ar putea fi selectați și evaluați potrivit unor criterii mai riguroase.

SHARE

Potrivit proiect de hotărâre pus în dezbatere de Ministerul Familiei, persoanele care nu au finalizat cel puţin opt clase din învăţământul gimnazial, au condamnări definitive sau se află la vârsta pensionării nu vor mai putea fi asistenţi maternali. 

Scopul proiectului constă în asigurarea transparenței statutului și a "procesului de selectare, evaluare și atestare a uneia dintre cele mai importante categorii profesionale, care activează în domeniul protecției copilului separat temporar sau definitiv de părinții săi, respectiv asistentul maternal", scrie Antena3.

Condiții mai aspre pentru îngrijirea copiilor aflați în plasament. Asistenți maternali mai puțini

Potrivit noilor condiții de eligibilitate, nu vor mai fi asistenţi maternali pensionarii, cei care au condamnare definitivă sau locuiesc cu persoane aflate în această situaţie, au istoric de violenţă în familie, suferă de boli transmisibile sau psihice, ori sunt dependenţi de alcool şi droguri.

Citește și: Numărul elevilor din clasă „sufocă” profesorii. Mai mare decât prevede viitoarea Lege a Educației

De asemenea, asistentul maternal nu va primi în plasament un copil dacă diferenţa de vârstă este mai mică de 18 ani sau depăşeşte 47 de ani şi va fi evaluat înainte de un psiholog şi de un asistent social.

Poate fi atestată ca asistent maternal persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a împlinit vârsta de 18 ani şi are capacitate deplină de exerciţiu;

a absolvit învățământul gimnazial;

prin comportamentul ei în societate şi profilul psihologic prezintă garanții morale cu privire la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor;

persoana şi soţul/soţia prezintă disponibilităţi afective în relaţiile cu copiii;

soţul/soţia şi copiii cu vârste de peste 14 ani care au acelaşi domiciliu cu solicitantul şi-au exprimat acordul cu privire la primirea în familie a unui copil/a unor copii;

Citește și: Finlanda are cea mai bună „școală” și zero medalii la Olimpiadă. România: 14 medalii, 50% analfabeți

are domiciliul într-o localitate cu acces la servicii educaționale, medicale şi, după caz, la servicii de abilitare/reabilitare necesare copilului/copiilor pe care îi va primi în plasament;

are drept de folosinţă asupra unei locuinţe care acoperă în mod corespunzător necesităţile de preparare a hranei, de igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copilului/copiilor care urmează a fi primiţi în plasament şi pentru care se poate asigura un spaţiu individualizat de odihnă şi efectuare a temelor;

cel puţin unul dintre membrii adulţi ai familiei, cu care locuieşte, realizează venituri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te