Guvernul a decis înghețarea pensiilor și salariilor la bugetari.
În cazul pensionarilor este o lovitură cruntă deoarece întreg anul 2024, PSD și Ciolacu au vorbit de indexarea pensiilor cu 12%, cât este inflația.
Este o lovitură dură deoarece pensia medie ar fi urmat să crească cu o sumă considerabilă - 330 de lei. Pensia medie ar fi ajuns la suma de 3.050 de lei. Și pensia mimimă ar fi crescut cu 150 de lei și ar fi ajuns la suma de 1.430 de lei.
Citește și: Blocaj în coaliție pe creșterea pensiilor de la 1 ianuarie. Pe ce detaliu nu au căzut de acord?
Ciolacu sugerează înghețare de pensie pe termen lung. Lovitură dură pentru 4.900.000 de pensionari
În Ordonanța Trenulețul, pe care o aveți mai jos nu se spune foarte clar până când vor fi înghețate creșterile de pensie. Pensiile vor fi înghețate pe termen nedefinit sau până la adoptarea bugetului pe anul 2025 care se va întâmpla în prima săptămână a lunii ianuarie.
Citește și: Pensiile vor fi indexate abia în februarie sau martie. De ce NU cresc pensiile din ianuarie?
Dacă indexarea va fi înghețată până la adoptarea bugetului, pensiile vor fi indexate de la 1 februarie.
Citește și: OFICIAL Pensiile nu mai cresc la 1 ianuarie. Înghețarea pensiilor, pe un an sau pe o lună?
„De asemenea ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 miliarde lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar”, arată guvernul în Ordonanța care va fi aprobată luni.
Ce a spus Ciolacu despre înghețarea pensiilor și salariilor bugetare?
Marcel Ciolacu a oferit primele declarații după adoptarea măsurilor de austeritate. „Ne-am asumat să asigurăm stabilitate economică și să gestionăm cu responsabilitate resursele țării. Vom pune în continuare accent asupra îmbunătățirii calității vieții oamenilor, îndeosebi a celor cu venituri reduse”, a spus Ciolacu.
În acest moment, 1.000.000 de pensionari au pensia minimă sau indemizația socială de 1.281 de lei care trebuia să crească la 1.431 de lei la 1 ianurie. Acest lucru NU se va mai întâmpla.
Ciiolacu s-a lăudat că, 2024, a fost de fapt anul în care s-a cheltuit pe pensii și salarii bugetare. „Măsurile fiscal-bugetare vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut. Șeful Executivului a afirmat, în acest context, că în cursul anului 2024, aproximativ 69 de miliarde de lei – respectiv 3,92% din PIB – reprezintă investiții și cheltuieli esențiale, precum cele cu majorările salariale din sectorul bugetar”, a precizat Marcel Ciolacu într-un comunicat de presă.
M
Doamne ajuta!.
Sper sa aducă tara pe linia de plutire sa taie și salariile nesimțite ale bugetarilor care nu fac nimic. Sa pună un criteriu de performanta. Sa se ia masuri drastice ,sa taie domnule totul.. Dezmățul pe banii statului trebuie sa înceteze. Singurii care trebuie lăsați ca să nu afecteze actul de justiție sunt ccr și judecători restul ,tăiat totul. Democrația o sa învingă.
Dacă pentru pensionarii din sistemul național de pensii civile au majorat și recalculat sumele la pensiile militare nu au făcut nimic deci .....înghețarea acestora aduc automat SINUCIDEREA POLITICĂ A GUVERNULUI CIOLACU ȘI "EXECUȚII PUBLICE" ALE MANDATELOR CREÂND O DISCRIMINARE MAJORĂ ...toate ajung la CEDO și sigur se va câștiga orice acțiune înaintată !!!
Decizia nu este tocmai constituțională !!!