În contextul deficitului bugetar accentuat și al măsurilor de austeritate care afectează întreaga populație, subiectul pensiilor speciale continuă să genereze tensiuni puternice în societate.
Pensiile speciale sunt considerate de români una dintre marile nedreptăți sociale. Pensionarii care iau doar pensie contributivă primesc, în medie, 2.740 de lei.
Pensia medie contributivă pentru limită de vârstă este de 3.030 de lei. Pensionarii care au pensii peste 3.000 de lei vor plăti contribuții la sănătate (CASS).
Citește și: Tăierea pensiilor speciale, amânată 6 luni. Nicușor Dan refuză pensionarea judecătorilor la 48 ani
Cea mai sigură cale pentru tăierea pensiilor speciale de 25.000 lei. Nu poate fi contestată la CCR
Aceste contribuții sunt de 10% din ceea ce depășește suma de 3.000 de lei. Supărarea pensionarilor este că nu s-a găsit și o măsură compensatorie de tăiere a pensiilor speciale.
Acestea sunt de 25.000 lei net pe lună, din care partea contributivă este de doar 7.000 de lei. Restul, cadou de la stat.
În acest moment, un proiect de lege a trecut de Camera Deputaților. El prevede reducerea pensiilor speciale cu 15% și ridicarea vârstei de pensionare a magistraților.
Citește și: Bolojan: Pensiile speciale: 25.000 lei. Pensia contributivă: 2.700 lei. „Nu e respect”. Când le taie
Bolojan, însă, a anunțat că pensiile speciale vor fi reglementate abia în ianuarie 2026. De ce are nevoie Bolojan de asemenea timp?
Pentru că proiectul de lege din Parlament va fi atacat la CCR, unde probabil va fi declarat neconstituțional.
Cea mai sigură cale pentru tăierea pensie speciale de 25.000 lei. Nu poate fi contestată la CCR - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
În plus, Bolojan vrea o tăiere mai radicală a pensiilor speciale. El va trebui să elaboreze o nouă lege, care să fie votată în toamnă în Parlament și care să intre în circuitul legislativ. Va dura până la 1 ianuarie, așa cum a anunțat Bolojan.
Citește și: Bolojan forțează eliminarea pensiilor speciale de 20.000 - 25.000 lei vara aceasta. CSM reacție dură
O soluție dată de Cristian Preda
Există riscul ca o lege care introduce schimbări privind pensiile speciale să fie contestată la Curtea Constituțională. Din acest motiv, politologul Cristian Preda vine cu o soluție în această problemă: schimbarea Constituției, prin introducerea modului în care se iese la pensie.
Citește și: Bolojan taie o categorie de pensii la final de iulie. Care pensionari pierd 10.000 lei la pensie?
„Sunt comentatori care cred că problema vârstei de pensionare și cea a pensiilor pentru judecători sau alte categorii <<speciale>> nu vor putea fi soluționate niciodată, fiindcă va interveni în chip decisiv <<cenzura interesată>> a CCR.
Ei, bine, există o soluție.
Și anume schimbarea Constituției.
Un articol simplu și clar va putea prevedea că (1) vârsta de pensionare e unică în România, că (2) cea mai bună pensie din bani publici e de cel mult cinci ori mai mare decât cea mai mică.
Majoritatea actuală - de peste două treimi - poate amenda Constituția.
Iar la un eventual referendum de validare, asemenea modificări vor întruni o largă majoritate.
Mai sunt, desigur, și alte câteva schimbări necesare. De pildă: nu poți fi simultan salariat și pensionar cu bani de la buget.
Să vedem, însă, dacă voința politică o ia într-o asemenea direcție”, a scris Cristian Preda, pe pagina sa de Facebook.