Ce venituri vor fi luate în calculul pensiei de la 1 septembrie? Până acum nu se luau în considerare

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.04.2024 - 14:29
Ce venituri vor fi luate în calculul pensiei de la 1 septembrie? Până acum nu se luau în considerare Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ce venituri vor fi luate în calculul pensiei de la 1 septembrie? Până acum nu se luau în considerare. Ministrul Muncii spune că o nouă perioadă va fi luată în considerare la calculul pensiei.

SHARE

Pensiile cresc de la 1 septembrie pentru 3.000.000 de pensionari, dar aceștia trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

Citește și: Pensia vine mai devreme în luna mai. Anunțul lui Ciolacu pentru toți pensionarii. Cum se explică?

Două condiții par să fie cele mai importante, potrivit formulei de calcul din noua lege a pensiilor, dar și pe baza exempleleor de recalculare a pensiilor pe care le-am oferit până acum.

Ai muncit mult, ai pensie mare

Prima condiție pentru o creștere importantă de pensie în această toamnă este reprezentată de numărul mare de ani lucrați. Spre exemplu, un pensionar care a muncit 40 de ani va primi nu mai puțin de 11,25 de puncte bonus.

Aceste puncte bonus se adaugă la punctele de contributivitate, iar totalul se înmulțește cu valoarea punctului de referință care este de 81 de lei. Mai jos aveți un exemplu de calcul al pensiei:

Citește și: 500 lei în plus la pensie la recalculare pentru un pensionar care a muncit sub 25 ani. Cum e posibil

Prin noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, autoritățile vor să vină în ajutorul pensionarilor cu venituri mici în primul rând. 

Aceștia promit că toate inechitățile din sistem vor fi rezolvate iar pensiile a aproximativ trei milioane de pensionari vor crește. 

”Principala corectură pe care o face această lege, s-au adunat o grămadă de inechități cu care nu mai putem să continuăm la nesfârșit. Iar prin noua formulă de calcul asta încercăm să facem.

Ce venituri vor fi luate în calculul pensiei de la 1 septembrie? Până acum nu se luau în considerare

Să înlăturăm aceste inechități. Practic, la același număr de puncte, toată lumea să aibă aceeași pensie în plată.

Asta facem prin noua formulă. Înlăturăm aceste inechități, luăm în calcul mai multe venituri decât ceea ce se ia în calcul în acest moment, avem acele puncte de stabilitate astfel încât oamenii să rămână în câmpul muncii.

Citește și: Veste rea pentru pensionari. Poșta anunță când intră pensia în mai. Câte zile de întârziere vor fi? | Newsweek Romania

Bineînțeles, cei care doresc și cei cărora sănătatea le permite acest lucru. Nu este o chestiune operativă prevăzută de lege.

Dar am acordat aceste bonusuri, ca să zic așa, celor care doresc să rămână în continuare și să aibă niște pensii mai mari. Acestea sunt lucruri benefice iar această lege asta face. 

În urma recalculării de la 1 septembrie majoritatea pensionarilor vor avea venituri mai mari”, a declarat șeful CNPP la Realitatea PLUS.

Veniturile care vor fi luate în calcul de la 1 septembrie

Citește și: 500 lei în plus la pensie la recalculare pentru un pensionar care a muncit sub 25 ani. Cum e posibil

O altă veste bună din partea guvernanților este faptul că anumite venituri, care până acum nu erau luate în considerare, vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. 

”Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te