Foarte mulți români nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare la pensie pentru a primi bani la bătrânețe. Din acest motiv, statul le-a oferit posibilitatea de a cumpăra vechime pentru a avea minim 15 ani contribuiți.
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Citește și: 500 lei în plus la pensie pentru 1.000.000 pensionari. Cele mai mari creșteri din ultimii 10 ani
Cine poate cumpăra vechime la pensie?
Seniorii pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială.
Pe lângă cei care nu au stagiul minim de cotizare, românii pot cumpăra ani vechime pentru a-și crește pensia pur și simplu.
Mai pot cumpăra ani vechime și cei care vor să primească pensie pentru limită de vârstă, dar care NU au, în acest moment, anii necesari.
Cât va costa vechimea în 2025?
Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, iar din ianuarie 2025 seniorii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar.
Mai exact, de la 1 ianuarie, venitul minim lunar asigurat este de 4.050 lei, lucru care duce la o contribuție lunară de 1.013 lei.
În 2024 o lună de contribuție a costat 925 lei. Astfel, din 2025, pensionarii vor scoate câte 12.200 lei pentru un singur an vechime.
Citește și: Azi se decide o nouă recalculare de pensie. Care pensionari iau mai mulți bani? După ce formulă?
Este foarte important ca pensionarii să aibă mulți ani cotizați la sistemul public de pensii întrucât pentru aceste perioade se acordă cel mai mare punctaj la calculul pensiei conform noii legi.
De asemenea, pensiile vor crește la 1 ianuarie, la indexare. Valoarea punctului de pensie este în momentul de față de 81 lei/punct, iar din ianuarie va fi 91 lei.
Ce trebuie să facă pensionarii până mâine, pentru o pensie mai mare. Riscă să piardă mulți bani
Persoanele care au încheiat contract de asigurare socială pentru completarea vechimii necesare pensiei și nu au achitat contribuțiile restante mai au timp doar până mâine, 21 decembrie 2024, să facă plata.
De la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea nr. 360/2023), mai exact în septembrie 2024, s-a observat o creștere a interesului în rândul celor care vor să cumpere vechime pentru pensie.
De la 1 ianuarie 2025, toate contractele de asigurare socială active, dar cu un venit declarat sub 4.050 lei, vor fi modificate automat, a informat recent Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Citește mai mult în Ziarul de Iași.