Ce probleme sunt cu cardurile de carieră didactică şi profesională

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.04.2024 - 13:49
Ce probleme sunt cu cardurile de carieră didactică şi profesională - Foto: Pexels/Pixabay
Ce probleme sunt cu cardurile de carieră didactică şi profesională - Foto: Pexels/Pixabay

Ce probleme sunt cu cardurile de carieră didactică şi profesională. Peste 20.000 de corecturi au fost operate informatic la aceste carduri.

SHARE

Ce probleme sunt cu cardurile de carieră didactică şi profesională. Peste 20.000 de corecturi au fost operate informatic la aceste carduri, care creează probleme sistemului informatic.

Cardurile cu primele pentru cadrele didactice și personalul auxiliar, oferite conform OUG 58/2023, nu au ajuns la toți beneficiarii sau, dacă au ajuns, nu au fost încărcate de la început cu banii prevăzuţi,

Ce probleme sunt cu cardurile de carieră didactică şi profesională

Până acum, în aceste carduri, au fost făcute peste 20.000 de corecturi. Este vorba despre exemplu despre persoane omise din evidenţa informatizată a sistemului, ori care erau încadrate greșit.

Existau nume și CNP-uri scrise eronat. Peste 2.000 de beneficiari ai cardurilor le-au primit, dar acestea nu au fost alimentate cu sumele de bani, către beneficiari, pentru nu a fost respectat fluxul și nu au fost asumate datele comunicate.

În alte situaţii, sumele virate nu au fost cele prevăzute de OUG 58. Urmează acum şi această defecţiune să fie rezolvate. Lucrurile sunt foarte complicate.

Citeşte şi: Probleme în educație? Profesor ASE: „Învățământul universitar a devenit prea costisitor”

Să ne imaginăm de exemplu 100 de beneficiari, la care sumele sunt mai mici sau mai mari, faţă de cât trebuiau să primească. La unii trebuie să dai bani, altora trebuie să le iei din ei. Până la sfârșitul acestui an școlar, aproximativ 282.000 de salariați din învățământul preuniversitar ar urma să primească aceste carduri.

Pentru a corecta situațiile apărute, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a solicitat inspectoratelor școlare reanalizarea bazei de date, cu privire la personalul aflat în activitate, în anul școlar 2022 - 2023, lucru care ar fi trebuit să se întâmple până pe 26 martie.

Valoarea nominală a primei de carieră didactică este de 1.500 lei/an școlar. Prima de carieră profesională este de 500 de lei/an școlar.

Citeşte şi: Profesorii pot folosi prima didactică pentru a plăti taxele la studiile universitare până în 2024

Procedurile privind decontarea primelor de cariera didactică şi a primelor de cariera profesională au fost publicate în Monitorul Oficial.

Foto: Pexels/Pixabay

Este un ordin al ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, în care sunt enumerate documentele justificative pe care profesorii și personalul administrativ din învățământul de stat trebuie să le aducă la școală.

Sumele încărcate pe carduri pot fi utilizate doar în perioada de valabilitate a acestora: până pe 31 august 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te