În Decizia nr. 12, }CCJ a stabilit că “dreptul la compensaţia lunară pentru chirie, pentru plata ratelor de credit, nu poate fi recunoscut poliţiştilor care au încheiat contracte de credit ipotecar/ imobiliar anterior intrării în vigoare a Legii nr. 288/2018”.
Ce nu pot primi de la stat poliţiştii
Legea nr. 288/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care a fost introdus un nou mod de recompensare financiară a militarilor și polițiștilor, a intrat în vigoare pe 9 decembrie 2018.
Astfel, polițiștii cu contracte de credit ipotecar ori imobiliar încheiate înainte de această dată nu pot beneficia de bani pentru plata ratelor la creditele pentru casă, potrivit ICCJ.
Citeşte şi: Se schimbă treaba cu creditele bancare. Veşti bune pentru cei care au împrumuturi la bănci
Modificările aduse acum aproape cinci ani, prin Legea 288/2018, au vizat introducerea în Legea 360/2002 privind Statutul polițistului a unui mecanism de recompensare a polițiștilor. Mai precis, s-a stabilit atunci că “polițistul care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie (…) și care contractează un credit ipotecar/ imobiliar destinat achiziționării unei locuințe beneficiază de compensația lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului”, conform avocatnet.ro.
Citeşte şi: În cazul decesului părinților, creditele se moștenesc ? După trei luni, au sunat recuperatorii
În astfel de situații, compensația lunară pentru chirie poate fi de până la 50% din salariul lunar, dar nu poate depăși rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/ imobiliar.
După cum spuneam, măsura introdusă prin Legea 288/2018 se aplică și militarilor, dar, în schimb, decizia de azi a ICCJ nu-i vizează și pe aceștia, ci doar pe polițiști.