Părinții care se întorc mai repede la muncă, din concediu de creștere copil, beneficiază de acest stimulent, conform legislației în vigoare, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010.
Acest stimulent nu se cumulează cu indemnizația pentru creștere a copilului şi trebuie solicitat de părintele în cauză, deoarece nu se acordă automat, în locul indemnizației de creștere. Iată tot ce trebuie să știi despre stimulentul de inserție 2022, care este valoarea acestuia, care sunt condițiile de acordare, precum și ce acte sunt necesare.
Stimulentul de inserție 2022 a fost majorat. În prezent, valoarea acestuia este de 1500 lei. Suma a crescut cu 850, de la 650 lei. Această majorare se aplică numai în cazul părintelui care revine la locul de muncă înainte ca bebelușul să împlinească vârsta de șase luni în cazul copilului sănătos și 1 an în cazul copilului cu handicap.
Părinţii care se întorc la locul de muncă după împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități vor primi doar 650 de lei.
Perioada de acordare a stimulentului de inserție 2022 este până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
Ce acte sunt necesare
Pentru a beneficia de stimulent de inserție 2022, părintele care se întoarce mai repede la muncă, trebuie să depună următoarele documente:
-cerere (Anexa la HG nr.449/2016)
-actul de identitate al solicitantului (copie si original);
-actul de identitate al celuilalt părinte (copie si original);
-certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie și original);
-hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției sau de încredințare a adopției,
-hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecția copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgență (copie și original);
-certificat căsătorie (copie si original);
-adeverință tip eliberata de angajator, din care sa rezulte că persoana îndreptățită :
a) a beneficiat de concediu de maternitate (pre și postnatal), (să se precizeze perioada),
b) a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nașterii copilului;
c) realizează venituri în prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activității;
declarația celuilalt părinte care se completează în fața funcționarului;
-alte acte solicitate, după caz
-pentru plata în cont bancar: extras de cont, potrivit EGO.
Cine poate beneficia de acest stimulent
• Oricare dintre părinţii fireşti ai copilului;
• Persoana care a adoptat copilul;
• Persoana căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei;
• Persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă;
• Asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali ori adoptați;
• Persoana care a fost numită tutore al copilului.
Persoanele care au finalizat concediul pentru creşterea copiilor şi obţin venituri supuse impozitului beneficiază de stimulentul de inserţie în cuantum de 650 lei după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi, scrie Primăria Sectorului 2.