Ce avantaje financiare au rezerviştii atunci când participă la exerciţii de mobilizare

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.01.2024 - 14:01
Ce avantaje au rezerviştii, atunci când participă la exerciţii de mobilizare - Foto: MApN

Ce avantaje au rezerviştii, atunci când participă la exerciţii de mobilizare. Rezerviștii care participă la exercițiile de mobilizare de anul acesta vor beneficia de un concediu suplimentar.

SHARE

Ce avantaje au rezerviştii, atunci când participă la exerciţii de mobilizare. Rezerviștii care participă la exercițiile de mobilizare de anul acesta vor beneficia de un concediu suplimentar, plătit.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță că și în acest an se vor organiza exerciții de mobilizare, prin care se verifică stadiul pregătirii populației, economiei și a teritoriului, pentru apărare.

Ce avantaje au rezerviştii, atunci când participă la exerciţii de mobilizare

Rezerviştii care vor fi concentraţi pentru exerciţiile de apărare de anul acesta au dreptul la un concediu suplimentar plătit.

Mai exact, legea stabilește că “tinerii chemaţi la recrutare, recruţii şi militarii rezervişti, care au calitatea de salariaţi şi sunt chemaţi la centrele militare, pentru clarificarea situaţiei militare, sau la unităţile militare, pentru a participa la antrenamente / exerciţii de mobilizare, au dreptul la concediu suplimentar, plătit, de maximum 5 zile, şi sunt plătiţi de angajator, pe baza unei adeverinţe, eliberate de centrul militar”.

MApN anunţă că în anul 2024 “va continua să desfășoare verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare, prin exerciții de mobilizare, care vor fi organizate în șase județe”.

Citeşte şi: Exerciții ample ale Armatei în 2024. Rezerviștii militari vor fi chemați la datorie în șase județe

Detalii privind perioadele exacte și locurile de desfășurare ale acestor exerciții nu se cunosc acum, dar Ministerul Apărării Naţionale le va anunţa în viitor.

„Scopul exercițiilor este de a verifica completarea cu resurse umane și materiale a unităților, realizarea coeziunii acționale între militarii activi și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme”, transmite ministerul.

Potrivit Legii 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, rezerviștii care participă la astfel de exerciții au dreptul la un concediu suplimentar plătit.

Exerciții ample ale Armatei vor avea loc în 2024. Rezerviștii militari vor fi chemați la datorie, în șase județe, și se va verifica stadiul pregătirii populației pentru apărare.

Citeşte şi: NATO a început exerciţii militare cu arme nucleare în Europa. Nave și bombardiere B-52, implicate

Mai exact, legea stabilește că “tinerii chemaţi la recrutare, recruţii şi militarii rezervişti care au calitatea de salariaţi şi sunt chemaţi la centrele militare pentru clarificarea situaţiei militare sau la unităţile militare".

Scopul este de "a participa la antrenamente/ exerciţii de mobilizare au dreptul la concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile şi sunt plătiţi de angajator pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar”.

"Angajatorii au obligația de a asigura prezența rezerviștilor care au calitatea de salariați ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverințe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006, privind pregătirea populației pentru apărare”, a transmis MApN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te