Cazul fetiței din Mehedinți. Cum s-a ajuns la intervenția în forță - explicațiile Parchetului

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 26.06.2019 - 19:15
Sorina și mama ei adoptivă, Ramona Săcărin

Cazul fetiței de opt ani din Baia de Aramă, adoptată de o familie de români stabiliți în Statele Unite ale Americii, continuă să împartă opinia publică în două tabere (pro-ex-asistenta maternală și familia ei, pe de-o parte, și familia adoptivă, de cealaltă parte).

SHARE

Newsweek România vă prezintă o cronologie a faptelor care arată cum s-a ajuns la intervenția procuroarei Maria Pițurcă, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, de vineri.  

Procurorii de la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Craiova au motivat acțiunea prin faptul că, deși exista o hotărâre definitivă pronunțată în favoarea familiei Săcărin, privind adoptarea Sorinei, fetița de opt ani din Baia de Aramă, asistenta maternală care a crescut-o a refuzat în mod repetat să dea copilul familiei adoptive. 

Amintim că, din acest motiv, asistentei maternale Mariana Șărămăt i-a fost ridicat atestatul. Familia Șărămăt a susținut că a fost împiedicată să adopte copilul, spunându-i-se că nu are condițiile materiale pentru a lua fetița. Pe de altă parte, în 2013 și 2017, Mariana Șărămăt a dat două declarații prin care a precizat că nu dorește să adopte copila. Cele două declarații au fost consultate de Newsweek România. 

Citește și: Cazul fetiței din Mehedinți. Faptele din spatele unor jumătăți de adevăruri 

Chiar de vineri, intervenția procuroarei a fost folosită drept pretext pentru demonizarea Justiției și a procurorilor, de către presa apropiată Puterii, iar miniștrii PSD au început să aibă declarații în care își exprimă îndoielile asupra deciziei definitive a Curții de Apel Craiova.

Mai mult, procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat, luni după-amiază, că Parchetul General a cerut instanței revizuirea deciziei privind încuviințarea adopției către familia de români din America, adică anularea adopției de către familia Săcărin, dar și ca fetița să nu părăsească România înainte de definitivarea cercetărilor în cazul ei, precum și să facă trei luni de terapie în țară.

Citește și: Parchetul General cere revocarea adopției fetiței din Baia de Aramă. Reacția familei adoptive 

Joi, Judecătoria Drobeta Turnu Severin urmează să se pronunțe asupra cererii procurorului general interimar Bogdan Licu, în legătură cu interzicerea părăsirii țării de către fetiță. 

Citește și: Cazul fetiței din Mehedinți. Familia adoptivă a Sorinei cere strămutarea dosarului, acuzând linșarea

Newsweek România vă prezintă ce s-a întâmplat în cazul Sorinei, după pronunțarea sentinței definitive a Curții de Apel Craiova până în prezent. Cronologia se bazează pe precizările făcute de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

În 23 aprilie 2019, familia Săcărin obține, prin sentința definitivă a Curții de Apel Craiova, încuviințarea adopției Sorinei L., îngrijită timp de șapte ani de asistenta maternală profesionistă Mariana Șărămăt.

În 16 mai, asistentei maternale Mariana Șărămăt i s-a comunicat să aducă fetița de Complexul de servicii sociale din Drobeta Turnu Severin, în 20 mai, la ora 15.00. Asistenta maternală ar fi precizat că nu poate veni și le-ar fi cerut lucrătorilor Protecției Copilului să vină să ia fetița de la Baia de Aramă, potrivit precizărilor Protecției Copilului Mehedinți, citată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

 În 20 și 21 mai, reprezentanții Protecției Copilului Mehedinți, însoțiți de polițiști de la Inspectoratul Județean de Poliție Mehedinți, au mers la domiciliul familiei Șărămăt. „Aceasta (Mariana Șărămăt, n.r.) a avut o atitudine ostilă, refuzând să predea minora”, au consemnat angajații de la Protecția Copilului Mehedinți.

Pe de altă parte, Adelina Șărămăt, fiica de 26 de ani a Marianei Șărămăt, a declarat, pentru Newsweek România, că procesele verbale încheiate de asistenții sociali și polițiști le sunt favorabile și arată că fetița nu era ținută cu forța la Baia de Aramă, precizând că aceste rapoarte se regăsesc la avocatul familiei, Victor Dumitrică.

Deși contactat în mod repetat, avocatul Dumitrică nu a răspuns apelurilor Newsweek România.  

„S-a apreciat că, prin atitudinea sa, asistentul maternal a obstrucţionat punerea în executare a dispoziţiilor unei hotărâri judecătoreşti, încălcând, totodată, dreptul minorei la respectarea vieţii de familie şi adoptând o atitudine comportamentală, care a avut un efect negativ asupra dezvoltării acestui copil. În acest sens, s-a mai arătat că atitudinea şi acţiunile asistentului maternal au dus la îngreunarea procesului de acomodare dintre minoră şi familia adoptatoare, aceasta influenţând negativ fetiţa cu privire la formarea unei imagini reale asupra familiei de adopţie, a adus diverse acuze şi a adresat cuvinte jignitoare specialiştilor instituţiei, la întâlnirile de acomodare dintre minoră şi familia de adopţie, de faţă fiind şi minora, şi a făcut afirmaţii jignitoare cu privire la etnia şi sănătatea mentală a acesteia”, au mai susținut asistenții sociali de la Protecția Copilului Mehedinți, citați în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

În 24 mai, Protecția Copilului Mehedinți a depus o plângere penală împotriva Marianei Șărămăt, care „a fost informată atât telefonic, cât și în scris, pentru aducerea minorei, în vederea predării familiei adoptatoare, însă aceasta nu a dat curs acestor solicitări”.

În aceeași zi, Marianei Șărămăt i s-a desfăcut contractul de muncă, fiindu-i retras certificatul de asistent maternal de către DGASPC Mehedinți.

Tot în 24 mai, soții Săcărin, părinții adoptivi ai Sorinei, au depus, la rândul lor, o plângere penală la Parchetul din Baia de Aramă, în care au cerut cercetarea asistentei maternale, pentru lipsire de libertate în mod ilegal: ei reclamau că Mariana Șărămăt ar fi ținut-o pe Sorina „în mod abuziv” și i-ar fi creat copilei „o stare de spaimă în legătură cu proprii săi părinți”.

Din 24 mai, Mariana Șărămăt este urmărită penal pentru lipsirea de libertate în mod ilegal și nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorei: „A fost începută urmărirea penală cu privire la infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal și nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, reținându-se că Ș.M., în calitate de angajat al DGASPC Mehedinți, refuză să dea copilul ce-l are în plasament, reținându-l împotriva voinței sale”, a precizat poliția judiciară din cadrul Poliției Baia de Aramă.

În 30 mai, și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a depus o plângere penală la Parchetul din Baia de Aramă, în care o acuza pe Mariana Șărămăt de „conduită abuzivă”, pentru că a refuzat să o dea pe fetiță reprezentanților Protecției Copilului Mehedinți sau părinților adoptivi. În plângerea sa, ANPDCA mai susținea și că fetița „a fost supusă, în mod evident, cel puțin unui abuz emoțional”.

În 10 iunie, familia Săcărin a depus o nouă plângere la Parchetul din Baia de Aramă, reclamând că, deși există o hotărâre judecătorească prin care Sorina devenise copilul lor, iar Mariana Șărămăt nu mai era asistentă maternală, aceasta refuză să dea copilul. Soții Săcărin au acuzat-o pe fosta asistentă maternală de abuz psihic și emoțional, „prin inocularea unor idei mincinoase”.

În 12 iunie, Mariana Șărămăt este sunată din nou de reprezentanții Protecției Copilului Mehedinți și i se spune să aducă fetița la sediul Protecției Copilului, în 13 iunie. Acest lucru nu se întâmplă.

În 13 iunie, dosarul de la Baia de Aramă este preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

În 14 iunie, părinții adoptivi au făcut o plângere în care reclamau relele tratamente aplicate fetei.

În 21 iunie, procurorul de caz Maria Pițurcă, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, însoțit de un psiholog și un asistent social de la Protecția Copilului Dolj, alături de polițiști de la IPJ Mehedinți, au mers la familia Șărămăt, din Baia de Aramă, „unde în baza mandatului de percheziție domiciliară, au cerut să o prezinte pe minoră”.

Procurorii au explicat că motivul percheziției a fost că fetița era „deținută în mod ilegal” de familia fostei asistente maternale Mariana Șărămăt, care a împiedicat-o pe fetiță „să beneficieze de afecțiunea și mjiloacele materiale ale părinților săi adoptivi” și să fie consultată de doctori, pentru afecțiunile de care suferă.

Parchetul menționează că procurorul de caz a încercat să discute cu fetița, care a început să plângă și i-a cerut Marianei Șărămăt să o liniștească. „Aceasta nu s-a implicat, timp în care celelalte persoane majore din imobil au început să strige, agitând-o și mai mult pe minoră”, au susținut procurorii.

„Deoarece minora trebuia liniştită într-un timp cât mai scurt, s-a luat hotărârea ca aceasta să meargă împreună cu părinţii adoptivi, care au aşteptat-o în afara imobilului, cu psihologul şi asistentul social la I.M.L Craiova, în vederea examinării fizice şi pentru a fi consiliată de psihologul prezent”, a mai spus Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Procurorii au mai spus și că fetița a opus rezistență „pentru că i s-a inoculat de către familia numitei Mariana Șărămăt că părinții adoptivi ar putea să-i facă rău”.

Citește și: Protecția Copilului Dolj: După ce a ajuns la mama adoptivă, fetița nu a mai fost agitată 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te