Câți pensionari vor lua pensie mărită după „Mica Recalculare”? Cine ar putea pierde bani, în final?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 12.10.2024 - 09:47
Câți pensionari vor lua pensie mărită după „Mica Recalculare”? Cine ar putea pierde bani, în final? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Câți pensionari vor lua pensie mărită după „Mica Recalculare”? Cine ar putea pierde bani, în final? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Câți pensionari vor lua pensie mărită după „Mica Recalculare”? Cine ar putea pierde bani, în final? Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a vorbit, în exclusivitate pentru Newsweek România, despre această etapă e recalculării.

SHARE

Pensionarii care au avut venituri nepermanente pot participa la „Mica Recalculare”, prin depunerea adeverințelor pentru banii câștigați de aceștia, pentru care au fost plătite contribuțiile sociale.

Citește și: Pensie plătită în 2025 pentru pensionarii care au depus dosarul în vară. Explicația Casei de Pensii

Contribuțiile pentru aceste venituri nu au fost luate în considerare la recalcularea din septembrie.

Câți pensionari vor lua pensie mărită după „Mica Recalculare”? Cine ar putea pierde bani, în final?

O problemă a acestei etape de recalculare este legată de documentele pe care pensionarii trebuie să le depună.

Deși unii pensionari vor putea să-și ia documentele de la locul de muncă, multe dintre societățile pentru care pensionarii din România au lucrat fie s-au dizolvat, fie s-au transformat. 

Astfel, multor pensionari le va fi greu să facă rost de documentele care să ateste plata contribuțiilor sociale la veniturile nepermanente, fiindcă firmele care se ocupă de arhivarea documentelor ar putea să nu livreze aceste acte în termenul impus de lege.

Citește și: Casa de Pensii refuză pe bandă rulantă adeverințe pentru o pensie mai mare la Mica Recalculare. Cum?

Pensionarii au timp până pe 1 martie 2025 să aducă aceste adeverințe cu sporurile, primele, orele suplimentare, formele de retribuire în acord, banii dați pe diverse premieri, banii pentru orele de noapte.

Pensionarii pot obține aceste adeverințe de la locul de muncă sau pot angaja firme să îi ajute contracost. Problema este că sumele date acestor firme pot fi mai mari decât valoarea pensiei recalculate.

Câți pensionari vor lua pensie mărită după „Mica Recalculare”. Cine ar putea pierde bani, în final?

Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a vorbit, în exclusivitate pentru Newsweek România, despre erorile din recalcularea pensiilor. El a explicat și ce dificultăți vor avea pensionarii la „Mica Recalculare”, dar și câți pensionari vor reuși să participe la această etapă a recalculării.

Citește și: EXCLUSIV 7 erori în recalcularea pensiei. Care pensionari au pierdut bani pe noua lege a pensiilor?

„În forma în care este acum în lege, probabil că numărul persoanelor care vor reuși să găsească documentele necesare va fi destul de mic, din două motive. Societățile care administrează documentele pentru firmele care au dispărut nu sunt în aceeași localitate cu societatea care a fost desființată. Pensionarii ar trebui să se deplaseze, este mai greu. Estimatul nostru este undeva între 40.000 și 100.000 de persoane care vor face acest lucru”, a declarat Bogdan Hossu, pentru Newsweek România.

Citește și: Pensie crescută pentru cei cu grupe de muncă. Vârsta de pensionare, în funcție de ocupație. De când?

Creșterile de pensie vor fi mici pentru unii pensionari, la Mica Recalculare

Bogdan Hossu a comparat efortul pe care îl vor depune pensionarii la „Mica Recalculare” cu beneficiile pe care aceștia le vor obține în urma acestei etape de recalculare.

„Nu în ultimul rând, în condițiile actuale, în afară de cazul pentru personalul care a lucrat în acord, care va simți o creștere substanțială la pensie dacă obține documentele necesare, pentru restul personalului, care a avut prime, sau care au avut sporuri conjuncturale, aportul în structura pensiei va fi extraordinar de mic. Trebuie să aibă un venit egal cu salariul mediu brut din luna respectivă, ca să câștige un punct de pensie, care înseamnă 81 de lei astăzi”, a mai declarat Bogdan Hossu. 

Fosta lege îi avantaja pe pensionari

Bogdan Hossu a explicat de ce Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, abrogată de noua Lege a pensiilor, îi avantaja pe pensionari.

Citește și: EXCLUSIV Veste proastă despre cardul de energie. Guvernul anunță dacă se mai alimentează

„Este evident că efortul nu este proporțional cu beneficiile pe care le vor obține din această Mică Recalculare. Era mult mai corect păstrarea articolului din legea 127, fosta lege, care nu s-a aplicat și care prevedea că, pentru personalul respectiv, se dă o creștere de 10% pentru întreprinderile care au fost dizolvate și se compensa și se elimina punerea pe drumuri a pensionarilor actuali”, a mai declarat Bogdan Hossu. 

Termenul pentru depunerea adeverințelor, un impediment

Un impediment pentru pensionari la „Mica Recalculare” este legat de termenul de 6 luni pentru depunerea adeverințelor pentru veniturile nepermanente.

Citește și: Cum a refuzat Casa de Pensii o creștere de pensie la Mica recalculare? Umilit după 33 de ani munciți

„Același lucru și cu documentele complementare, care au termen de 6 luni de zile la ora actuală. La 6 luni și o zi, deși a contribuit și i s-au luat taxele sociale, persoana nu mai beneficiază din cauza faptului că societățile de arhivare au întârziat în livrarea documentului respectiv. Tot așa, se aplică din momentul în care s-a depus documentul respectiv”, a declarat Bogdan Hossu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te