Ce se întâmplă cu românii din Germania care rămân fără loc de muncă? Cât este indemnizația de șomaj?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.08.2024 - 11:06
Ce se întâmplă cu românii din Germania care rămân fără loc de muncă? Cât este indemnizația de șomaj? - Foto: freepik.com (rol ilustrativ)

Sunt sute de mii de români care muncesc în Germania, conform rapoartelor oficiale. Iar unii pot rămâne fără loc de muncă, din diverse motive. Până la găsirea unui nou job, ei beneficiază de ajutor de șomaj.

SHARE

Ce se întâmplă cu românii din Germania care rămân fără loc de muncă? Cât este indemnizația de șomaj? Pierderea locului de muncă este o situație foarte grea pentru angajați iar acest lucru se întâmplă peste tot în lume. Iar această amenințare îi face pe oameni să își facă griji cu privire la situația lor financiară.

Statul oferă un ajutor bănesc celor aflați în această situație până la găsirea unui noi loc de muncă. Așa se întâmplă și în Germania unde locuiesc și muncesc câteva sute de mii de români. 

Indemnizația de șomaj în Germania depinde de salariul mediu net în cele 12 luni înainte de a deveni șomer și este mai mare în cazul celor care au copii. 

Ce se întâmplă cu românii din Germania care rămân fără loc de muncă? Cât este indemnizația de șomaj?

Indemnizația de șomaj, Arbeitslosengeld I sau ALG 1, este o prestație din asigurările de șomaj din Germania. Se plătește angajaților care devin șomeri în anumite condiții pentru a le asigura o siguranță financiară pe o perioadă limitată de timp. Indemnizația de șomaj trebuie diferențiată de „ALG 2” sau „Bürgergeld”, adică binecunoscutul Venit pentru Cetățeni, scrie ziarulromanesc.de

Indemnizația de șomaj din Germania se bazează pe salariul mediu net în cele 12 luni înainte de a deveni șomer (cunoscută ca perioadă de evaluare). Beneficiul va fi de 60% din salariul mediu anterior (sau 67% dacă aveți copii).

 Există o limită superioară pentru salariul zilnic de evaluare sub forma limitei de evaluare a contribuției pentru asigurarea de șomaj. În 2024, aceasta va fi de 251,67 euro pe zi în statele federale de vest și 248,33 euro în statele federale de est.

Pentru a putea primi prestații precum indemnizația de șomaj trebuie să îndepliniuți anumite cerințe. Acestea sunt următoarele: 

-Cei afectați sunt șomeri. Această cerință este îndeplinită dacă lucrați mai puțin de 15 ore pe săptămână.

-Salariatul nu a împlinit încă vârsta de 65 de ani.

-Cei afectați trebuie să se fi înregistrat personal ca șomeri la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acest lucru trebuie făcut nu mai târziu de prima zi de șomaj. Cu toate acestea, raportul poate fi făcut și dacă pierderea locului de muncă este de așteptat în următoarele trei luni.

Citește și: Schimbări pentru românii din Germania, de la 1 septembrie. Ce pregătesc autoritățile?

-Angajatul trebuie să facă eforturi independente pentru a pune capăt șomajului. Aceasta include și înregistrarea timpurie ca solicitant de locuri de muncă la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, care trebuie făcută cu cel puțin trei luni înainte de încheierea raportului de muncă.

-Angajații sunt disponibili pentru eforturile de plasare ale Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă și sunt pregătiți să accepte locuri de muncă rezonabile.

-Perioada de calificare trebuie îndeplinită. Aceasta înseamnă că salariatul trebuie să fi fost încadrat în muncă supus asigurării obligatorii timp de cel puțin douăsprezece luni din ultimele 30 de luni și să fi plătit asigurări de șomaj în acest timp.

Pentru cât timp se plătește indemnizația de șomaj

Perioada pentru care veți beneficia de indemnizație de șomaj depinde de cât timp ați plătit asigurarea de șomaj în ultimii trei ani și de vârstă:

-Dacă plățile de asigurare au fost efectuate pentru un total de douăsprezece luni, indemnizația de șomaj va fi plătită timp de șase luni.

-Cu 24 de luni de plăți de asigurare, perioada de cerere este de douăsprezece luni.

-Dacă un angajat are cel puțin 50 de ani și a plătit în asigurare timp de 30 de luni, el sau ea are dreptul la indemnizație de șomaj timp de 15 luni.

-Persoanele care au plătit timp de 36 de luni și au împlinit vârsta de 55 de ani poate primi ajutor de șomaj timp de 18 luni.

Angajații care au vârsta mai mică de 50 de ani primesc indemnizație de șomaj pentru maximum un an. Chiar dacă au plătit la asigurări de șomaj mai mult de 24 de luni.

Românii pot primi indemnizația dacă se întorc în țară. Condiția este să fie înregistrați ca șomeri în Germania. Cererea de ajutor de șomaj trebuie depusă la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă înainte de a părăsi țara. Trebuie respectată o perioadă de așteptare de patru săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te