Ce categorie de pensionari va primi o indemnizație „specială”? Pe ce trebuie folosiți banii?

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.01.2024 - 20:26
Cât va creşte indemnizaţia pentru însoţitorii invalizilor - Foto: FreePik/CC0

Cât va creşte indemnizaţia pentru însoţitorii invalizilor. Care este motivul. Pensionarii de invaliditate, încadraţi în gradul I, vor primi în afară de pensie o indemnizaţie de însoţitor.

SHARE

Cât va creşte indemnizaţia pentru însoţitorii invalizilor. Care este motivul. Pensionarii de invaliditate, încadraţi în gradul I, vor primi în afară de pensie o indemnizaţie de însoţitor, care acum creşte.

Această plată de la buget se baza şi pe fosta lege a pensiilor, şi pe actuala lege, dar textul legal referitor la valoarea actualizată a indemnizaţiei va intra în vigoare din toamnă.

Ce categorie de pensionari va primi o indemnizație „specială”? 

Amănuntul semnificativ este că noua lege aduce schimbarea modului cum se face calculul acestei indemnizații, din septembrie.

Anume, indemnizaţia de însoţitor va fi raportată la salariul minim, din 1 septembrie anul acesta, nu la punctul de pensie, ca acum.

Aceasta va duce la o majorare a indemnizaţiei cu câteva zeci de lei. Este vorba despre Legea 360/2023, privind sistemul public de pensii.

Citeşte şi: 420.000 de români iau pensii speciale. Cine ia pensie de 78.000 lei/lună și cine primește 74 de lei?

Cuantumul indemnizației pentru însoțitor va reprezenta de la 1 septembrie 50% din salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, corespunzător lunii în care se face plata.

Dacă salariul minim își păstrează actuala valoare, de 3.300 de lei, până în toamnă, valoarea indemnizației va fi de 1.650 de lei.

Acum, Legea 263/2010 stipulează că valoarea indemnizației pentru însoțitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie.

Citeşte şi: Pensionar, umilit cu 1.300 lei pensie, după 37 ani de muncă. Cât ia la recalculare? Ce meserie are?

Punctul acesta de pensie a crescut la începutul anului la 2.032 de lei, aşa că valoarea indemnizației este acum de 1.626 de lei.

Așadar, din toamnă, valoarea indemnizației pentru însoțitor ar urma să crească cu 24 de lei. Mai există o imponderabilă: creşterea salariului minim.

la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei, respectiv 2.079 de lei net. La mijlocul lunii decembrie, premierul Marcel Ciolacu a spus că salariul minim brut pe economie va crește din nou.

Chiar şi 200 de lei

Creşterea ar urma să fie de la 3.300 de lei, la 3.700 de lei, în anul 2024, de la 1 iulie, anul acesta. Adică indemnizaţia ar trebui să ajungă la 1.850 de lei.

Aceasta înseamnă că creşterea indemnizaţiei, faţă de cea de acum, ar urma să fie chiar şi de 200 de lei. Întocmai ca şi acum, indiferent de valoarea plăţii acesteia sociale, indemnizația pentru însoțitor se suportă de la bugetul de stat.

Pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate, în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor se acordă numai la ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te