Care sunt condiţiile de mers la muncă în Italia, în sezonul estival. Ce salarii sunt?

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.02.2024 - 16:21
Care sunt condiţiile de mers la muncă în Italia, în sezonul estival. Ce salarii sunt? - Foto: Profimedia Images
Care sunt condiţiile de mers la muncă în Italia, în sezonul estival. Ce salarii sunt? - Foto: PXHere/CC0

Care sunt condiţiile de mers la muncă în Italia, în sezonul estival. Ce salarii sunt? Se apropie primăvara şi sezonul estival, aşa că românii pot să plece la muncă.

SHARE

Care sunt condiţiile de mers la muncă în Italia, în sezonul estival. Ce salarii sunt? Se apropie primăvara şi sezonul estival, aşa că românii pot să plece la muncă, în Italia, ca şi în alţi ani.

Dar care sunt condiţiile de angajare în Cizmă şi care sunt veniturile pe care le poţi obţine aici?

Care sunt condiţiile de mers la muncă în Italia, în sezonul estival. Ce salarii sunt?

O reţea de recrutare de forţă de muncă anunţă venituri de 1.700 - 2.000 de euro pe lună, pentru angajarea de ospătari, în Italia. În general, locurile de muncă disponibile sunt pentru aşa-numitele "gulere albastre".

Totuşi, o firmă de recrutare care lucrează pentru Franţa, Germania şi Italia caută şefi de şantier pentru o exploatare petrolieră, la un venit lunar de 4.000 de euro. La răspunderea şi stresul pe care le are un astfel de "guler alb", salariul primit este mic.

Pentru cei care ajung să muncească în Italia, este bine de ştiut că angajații din Italia trebuie să păstreze în arhivele personale fluturașii de salariu, adică documentele furnizate de angajator, odată cu plata retribuției lunare, pentru a se asigura că pot face față oricăror contestații privind salariul sau contribuțiile neplătite, într-o eră dominată de arhivarea electronică a documentelor.

Fluturașul de salariu, documentul eliberat de angajator la plata salariului, include detalii esențiale despre relația de muncă, precum tipul de contract, datele angajatorului și ale angajatului, deducerile (precum prevederi pentru pensie sau TFR), alocațiile familiale și salariul net.

Badantele românce sunt printre cele mai căutate din Italia. Dar ele trebuie să ştie că "odihna săptămânală, pentru personalul casnic din Italia, este de 36 de ore, repartizate astfel: 24 de ore duminica și 12 ore în altă zi, stabilită de comun acord cu angajatorul", conform Contractului Colectiv de Muncă.

Care sunt condiţiile de angajare

Cetăţenii români se pot angaja în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii italieni, fără a fi necesară obţinerea unei autorizații de angajare (permis de muncă), conform Ministerului Muncii şi se bucură de aceleași drepturi, la locul de muncă.

Contractul sezonier în Agricultură, pe durată determinată, poate viza lucrări pe termen scurt, sezoniere sau ocazionale; executarea mai multor lucrări sezoniere și / sau mai multor faze de lucru, distribuite pe tot parcursul anului, cu o garanție minimă de ocupare de cel puțin 100 de zile într-un an.

Dacă se depășesc 180 de zile efective de muncă, în cursul unui an, lucrătorul poate solicita transformarea contractului cu durată determinată în contract cu durată nedeterminată, cu excepția cazului în care părțile au convenit să renunțe la această posibilitate.

Ausvais de la stat

Lucrătorii sezonieri trebuie să obțină de la autoritatea competentă (Agenzia delle Entrate) codul fiscal (codice fiscale). Cu cel puţin o zi înainte de începerea propriu-zisă a muncii, angajatorul este obligat să transmită comunicarea obligatorie cu privire la începerea raportului de muncă, la centrul pentru plasare în muncă competent/”centro per l’impiego”.

De asemenea, şi la institutele de protecţie socială competente (Institutul Naţional pentru Protecţie Socială - I.N.P.S. şi Institutul Naţional de Asigurare împotriva Accidentelor de Muncă şi Bolilor Profesionale - I.N.A.I.L.), în conformitate cu prevederile legislaţiei italiene în domeniu.

Foto: PXHere/CC0

Lucrătorii trebuie să solicite înscrierea în Registrul de evidenţă a populaţiei/”Anagrafe”, de la nivelul primăriei locale, în caz de şedere în Italia pentru o perioadă mai mare de 3 luni. Pentru o ședere de până la 3 luni, pot solicita înscrierea în Registrul temporar de evidență a populației.

Salariul minim în agricultură este stabilit prin contractele provinciale de muncă (nu poate fi inferior celui stabilit prin contractul colectiv aplicabil la nivel național: 874,65 euro – încadrare profesională area 3; 1.173,06 euro – area 2; 1.286,25 – area 1).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te