Care sunt cei 2 rectori de universităţi ce nu sunt reconfirmaţi în funcţie, de Ministerul Educaţiei

DE Florin Budescu | Actualizat: 31.01.2024 - 12:07
Care sunt cei 2 rectori de universităţi ce nu sunt reconfirmaţi în funcţie, de Ministerul Educaţiei - Foto: Facebook/Puiu Lucian Georgescu

Care sunt cei 2 rectori de universităţi ce nu sunt reconfirmaţi în funcţie, de Ministerul Educaţiei. Puiu Lucian Georgescu, rector Universităţii "Dunărea de Jos", din Galaţi, nu a fost confirmat.

SHARE

Care sunt cei 2 rectori de universităţi ce nu sunt reconfirmaţi în funcţie, de Ministerul Educaţiei. Puiu Lucian Georgescu, rector Universităţii "Dunărea de Jos", din Galaţi, nu a fost confirmat în funcție.

Georgescu este al doilea rector neconfirmat de minister, în actuala rundă de alegeri universitare, după Ramona Lile, de la Arad.

Care sunt cei 2 rectori de universităţi ce nu sunt reconfirmaţi în funcţie, de Ministerul Educaţiei

A fost emis un ordin de ministru, de neconfirmare a lui Puiu Lucian Georgescu, după alegerile care au determinat un control al ministerului, la instituția de învățământ superior gălăţeană.

Lucian Puiu Georgescu a câștigat alegerile din 14 decembrie, în încercarea de a obține un al doilea mandat de rector. El l-a avut drept contracandidat pe Cătălin Fetecău, provenit de la Facultatea de Inginerie, până acum președinte al Senatului Universității Dunărea de Jos.

Fetecău a avut mai multe voturi la Galați, însă Georgescu a avut câștigat la o distanță de 14 voturi, cu ajutorul celor obținute la secțiile universităţii, din Brăila și Chișinău, potrivit datelor anunțate atunci.

Citeşte şi: Profesor cu 3.000 lei/lună, creștere de 11% la salariu. Rector cu 25.000 lei/lună, creștere de 20%

Ulterior, sursele Edupedu.ro au semnalat faptul că Ministerul Educației a trimis un control la Universitatea "Dunărea de Jos", din Galaţi, după ce au fost semnalate nereguli în procesul electoral.

Ele au precizat că procedurile au fost contestate atât intern, cât și la minister. La mijlocul lunii ianuarie, Cătălin Fetecău a confirmat că a contestat rezultatul alegerilor.

Deciziile de neconfirmare a unui rector în funcție sunt extrem de rare. Însă, în actualul val de alegeri universitare, cazul de la Galați este al doilea în care un rector ales primește ordin de neconfirmare din partea Ministerului.

Citeşte şi: Tudorel Toader despre pensia sa specială de 41.000 lei/lună: E dreptul meu! S-a pensionat la 56 ani

Primul este cel al Ramonei Lile, de la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad. Ordinul de neconfirmare în acel caz invoca o decizie a Consiliului Național de Etică (CNECSDTI), din 2021.

Este vorba, în Cazul Lile, despre un plagiat. Ordinul a determinat o sancțiune, ce includea interdicția de a candida la funcții de conducere pe o perioadă de 5 ani.

Interesant este că şi Puiu Lucian Georgescu este suspect de mai multe plagiate. Pe 19 octombrie 2019, Viaţa Liberă scria că fostul prorector, Ştefan Baltă, şi rectorul reales şi neconfirmat, Puiu Lucian Georgescu, se acuză reciproc de plagiat. În scandal s-a implicat şi Liga Studenţilor.

Fără citare

Anume, la Georgescu şi un colectiv, format din mai multe cadre universitare, se constată că anumite fragmente din lucrări anterioare, semnate de aceiaşi, sunt preluate în alte lucrări şi articole, fără a fi citată sursa.

Ironia face că acelaşi Puiu Lucian Georgescu dădea un interviu tot pentru Viaţa Liberă, referindu-se în general la lucrările doctorale conduse de instituţia de învăţământ. "Nu avem cazuri de plagiat.

De doi, trei ani avem o politică şi mai severă din acest punct de vedere, pentru că este vorba despre imaginea şi responsabilitatea persoanei, a doctorandului, a conducătorului de doctorat şi a universităţii, a comisiei de doctorat, care este naţională.

Teza de doctorat trece printr-o verificare prealabilă anti-plagiat, după care trece printr-un consiliu de etică de la noi, după care este aprobată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te