Pensionarii pierd 1.500 lei la pensie. Banii pot fi recuperați de la Casa de Pensii doar în instanță

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 13.06.2025 - 10:53
Care pensionari pierd 1.500 lei la pensie? Banii, recuperați de la Casa de Pensii doar în instanță Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Care pensionari pierd 1.500 lei la pensie? Banii, recuperați de la Casa de Pensii doar în instanță Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Care pensionari pierd 1.500 lei la pensie? Banii, recuperați de la Casa de Pensii doar în instanță Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Care pensionari pierd 1.500 lei la pensie? Banii, recuperați de la Casa de Pensii doar în instanță Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Care pensionari pierd 1.500 lei la pensie? Banii, recuperați de la Casa de Pensii doar în instanță. Ce trebuie să facă pensionarii care au pierdut până acum bani din cauza caselor de pensii?

SHARE

Pensiile mărite la mica recalculare nu se dau. Casale de pensii nu au primit programul informatic. Pensionarii pierd lună de lună bani pentru că nu iau pensia mărită.

Noile dosare de pensie se soluționează în 4 sau 5 luni, deși legea obligă casele de pensii să rezolve lucrurile în 45 de zile.

Care pensionari pierd 1.500 lei la pensie? Banii, recuperați de la Casa de Pensii doar în instanță

În fine trecerea la pensie limită de vârstă de la pensia de handicap sau pensia cu anticipată este blocată. Casele de Pensii nu fac această trecere care ar oferi bani în plus pensionarilor. Întârzierile ajung la 10-12 luni.   

Avem și un exemplu concret.

Un pensionar care a depus în septembrie 2024 o cerere oficială pentru trecerea din pensie anticipată parțială la pensie pentru limită de vârstă încă așteaptă, după zece luni, emiterea deciziei de recalculare de la Casa Județeană de Pensii Ilfov.

În cadrul unei audiențe directe, conducerea instituției i-a transmis că nu poate prelucra dosarul din cauză că nu există un programul informatic compatibil care să permită transferul automat al datelor între legislația veche (Legea 263/2010) și cea nouă (Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii).

În situația lui se află sute de mii de pensionari.

Pensia nu se poate recalcula. Casa de Pensii: Mergeți în instanță

Concret, cererea lui de recalculare (trecere la pensie limită de vârstă) – care ar trebui să ducă la o pensie mai mare, deoarece pensia anticipată e penalizată până la împlinirea vârstei standard de pensionare – nu poate fi soluționată.

Citește și: Toți pensionarii au pierdut 140 de lei la pensie. Cum le-a băgat statul mâna în buzunar?

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Din cauza acestui blocaj tehnic, pensionarul nu primește decizia oficială de trecere la pensie limită de vârstă, iar plata diferențelor salariale întârzie.

Pentru recuperarea sumelor restante, inclusiv eventuale penalități de întârziere (care pot ajunge, în unele cazuri, la 1.500 lei/lună), cetățenii sunt nevoiți să dea în judecată Casa de Pensii. Însă un proces poate dura chiar și 3–4 ani, în funcție de încărcarea instanțelor.

Redăm integral scrisoarea pensionarului:

Am cerut audiență ca să aflu în ce stadiu se afla solicitarea de emitere a deciziei de trecere din Pnesie anticipată parțială la pensie limită vârstă, avand in vedere faptul că au trecut 10 (zece) luni de la data depunerii cererii (solitarii).

Răspuns : Nu dispunem de modulul software necesar pentru prelucrarea datelor din decizia emisă in baza legii 263 , in modulul software din noua lege 360.

Nu va pot preciza cu aproximatie o data estimativa de rezolvare. Mai reveniti !

Daca doriți indexarea in raport cu rata inflației, a sumei restante , doar prin hotărâre judecătorească definitivă!

PS. Penalitatea este in suma de 1508 Ron/luna

Am solicitat un răspuns in scris !

Răspuns :

Solicitati răspuns in scris, prin cerere SI Nr de înregistrare conform legii in
termenul legal. Aveti dreptul de a ne chema in judecata (SI ne judecam 3 sau 4 ani avand in vedere termenele stabilite de instanță).

Citește și: EXCLUSIV Creșterea pensiei la Mica Recalculare, amânată pe termen nedeterminat. Care e motivul?

De ce se aplică penalități în cazul întârzierii recalculării pensiei

Penalitatea apare pentru că statul întârzie să emită o decizie care are impact financiar direct asupra pensionarului. Când se trece de la pensie anticipată parțială (PAP) la pensie pentru limită de vârstă (PLV), se elimină penalizarea aplicată pensiei (pentru că nu mai este „anticipată”) și pensia trebuie majorată.

Dacă decizia de trecere întârzie — cum este cazul tău, unde au trecut 10 luni fără niciun răspuns — înseamnă că:

Statul nu a plătit diferența de pensie corectă (cea mai mare) în această perioadă. Acea sumă este restantă, iar neplata la timp a unei sume datorate legal atrage, prin lege, dobânzi și penalități de întârziere.

Citește și: EXCLUSIV Creșterea pensiei la Mica Recalculare, amânată pe termen nedeterminat. Care e motivul?

Penalitățile de 1.508 lei/lună se referă la dobânda legală calculată pentru suma restantă. Aceasta poate include și despăgubiri pentru prejudiciul cauzat de întârziere (dacă este stabilită de o instanță).

„Aveți dreptul de a ne chema în judecată”, arată Casa de Pensii.

Asta înseamnă că doar o instanță poate obliga statul să plătească penalități, chiar dacă întârzierea este evidentă și înregistrată.

Ce impact are Pilonul II asupra pensiilor

În finalul întâlnirii, solicitantul a menționat că nu a optat pentru Pilonul II și s-a declarat „norocos” pentru acest lucru, adăugând pe un forum faptul că: „Mă gândesc la cei care au cotizat și la Pilonul II… Câți bani au pierdut!”.

Această afirmație are legătură cu temerile multor contribuabili privind transparența și accesul la banii din Pilonul II, mai ales în contextul unor sincope administrative ca cea de față.

Pilonul II este componenta obligatorie de pensie privată, finanțată dintr-o parte a contribuției la pensia de stat. Statul virează lunar un procent (actualmente 3,75% din salariul brut) într-un cont individual administrat de o companie privată.

La ieșirea la pensie, banii acumulați în Pilonul II trebuie să fie plătiți sub formă de pensie suplimentară.

Citește și: Grindeanu anunță dacă pensiile vor scădea după ce PSD va veni la putere. „Asta nu putem negocia”

În lipsa unor mecanisme clare de legătură între sistemul public (Pilonul I) și cel privat (Pilonul II), apare temerea că la ieșirea la pensie, statul nu va putea coordona sau garanta plata simultană și corectă a ambelor componente.

Dacă autoritățile nu reușesc să proceseze la timp nici măcar cereri simple (precum trecerea dintr-o formă de pensie în alta), oamenii se întreabă cât de eficient va fi sistemul când va trebui să includă și componenta privată.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te