Care este jobul ideal pentru români? Diferențe mari între generația Z și Baby Boomers

DE Vlad Alexandru, Vlad Alexandru | Actualizat: 09.10.2024 - 16:43
Care este jobul ideal pentru români? Diferențe mari între generația Z și Baby Boomers - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Care este jobul ideal pentru români? Diferențe mari între generația Z și Baby Boomers - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Atunci când își aleg jobul ideal, românii iau în considerare și alte criterii pe lângă salariu. Sunt diferențe mari între generația Z și Baby Boomers.

SHARE

Care este jobul ideal pentru români? Sunt diferențe mari între generația Z și Baby Boomers. Unii vor să nu se streseze, alții își doresc să lucreze într-un mediu prietenos care să le ofere un sentiment de apartenență.

Însă, indiferent de generaţie, angajaţii români apreciază un loc de muncă recompensat echitabil, potrivit unui studiu. Românii nu par să fie foarte mulțumiți de locurile lor de muncă pentru că doar 1 din 3 angajați români ar recomanda unui prieten compania pentru care lucrează.

Care este jobul ideal pentru români? Diferențe mari între generația Z și Baby Boomers

Un studiu realizat de Pluxee România, împreună cu Ipsos România arată că în topul priorităţilor angajaţilor din țara noastră se află atât aspecte ce îmbină recompensarea echitabilă a muncii cu o cultură organizaţională ce pune accent pe stabilitate şi pe lipsa presiunii, cât şi beneficii precum săptămâna de lucru redusă.

Însă, aşteptările legate de muncă tind să evolueze şi să se schimbe o dată cu vârsta: în timp ce pentru tinerii din Generaţia Z lipsa presiunii la job se află pe locul 2 în topul priorităţilor, pentru angajaţii mai maturi, din generaţiile Y şi X, stabilitatea locului de muncă e mult mai importantă.

Angajaţii din generaţia Baby Boomers, pe de altă parte, caută un loc de muncă ce le oferă, pe lângă stabilitate, şi un mediu de lucru prietenos, în care să aibă un sentiment de apartenenţă.

Jobul ideal pentru români presupune un salariu corect, program de lucru flexibil şi colegi competenţi.

Provocaţi să descrie locul de muncă ideal, 31% dintre angajaţi precizează importanţa unui salariu corect, 22% menţionează necesitatea de a beneficia de program flexibil, cu posibilitatea de lucru de la distanţă şi 16% apreciază o echipă alcătuită din colegi competenţi şi dornici să ajute.
 
 Aceste aspecte sunt comune tuturor generaţiilor, mai puţin Baby Boomers: 17% dintre aceştia preferă un loc de muncă unde să meargă cu drag şi doar 13% dintre ei consideră că locul de muncă ideal este unul în care au parte de un program flexibil.

Pentru prima oară în România, preferinţele şi atitudinile faţă de muncă ale celor 4 generaţii active în piaţa muncii au fost cercetate într-un demers menit să surprindă ce înseamnă o cultură organizaţională incluzivă generaţional. 

În prezent, pe piaţa muncii din România sunt activi peste 5,7 milioane de români cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani.

De altfel, pentru prima oară în istoria recentă a ţării noastre, forţa de muncă a României e alcătuită din 4 generaţii de angajaţi ce s-au format şi dezvoltat în sisteme economice şi sociale extrem de diferite: de la angajaţii cei mai seniori, maturizaţi într-o economie centralizată, la cei mai tineri, născuţi după 1996 şi educaţi în apogeul revoluţiei digitale.

Așadar, cele patru generații active în prezent pe piața muncii sunt: generaţia Z, cuprinzându-i pe cei născuţi între 1996 şi 2012, generaţia Y, alcătuită din persoane născute în intervalul 1980-1995, generaţia X, cu data de naştere în intervalul 1966-1979, şi nu în ultimul rând, generaţia Baby-Boomers, formată din angajaţii născuţi între 1945 şi 1965.

Ce vor românii de la jobul lor?

Pe de altă parte, a fost analizată și atitudinea angajaţilor români faţă de locul de muncă actual. Astfel, conform acestuia, doar 1 din 3 angajaţi români ar recomanda compania pentru care lucrează în prezent unui prieten sau unei cunoştinţe.

Cei mai mulţi promotori ai actualului loc de muncă se află în rândul generaţiei Baby Boomers, 40% dintre aceştia declarând că ar recomanda compania unde lucrează în prezent unui prieten sau cunoştinţe.

Preferinţele generaţiei Z la locul de muncă

 În topul preferințelor generației Z când vine vorba despre locul de muncă se regăsesc aspecte precum: al 13-lea salariu, un mediu de lucru lipsit de presiune, un salariu competitiv, urmate de stabilitatea locului de muncă şi plata orelor suplimentare.

Raportat la pachetul de beneficii extrasalariale preferat, acesta este alcătuit din asigurări de sănătate pentru ei şi familia lor, asigurare de viaţă, card de vacanţă, pensie privată şi finanţarea transportului la/de la birou.

Preferinţele generaţiei Y la locul de muncă

Generaţia Y este generaţia cu cele mai clar conturate priorităţi referitoare la  locul de muncă. În top 3 se află salariul competitiv, stabilitatea locului de muncă şi al 13-lea salariu, urmate de plata orelor suplimentare şi un mediu de lucru lipsit de presiune.

Când e vorba de pachetele de beneficii extrasalariale preferate, acestea se remarcă prin nevoia de flexibilitate şi de varietate. Angajaţii din generaţia Y aşteaptă beneficii extrasalariale precum asigurările de sănătate pentru ei şi pentru familia lor, card de vacanţă, card de masă, pensie privată şi beneficii pentru sănătate şi fitness.

Preferinţele generaţiei X la locul de muncă

Angajaţii din generaţia X se aseamănă cu cei din generaţia Y în ceea ce priveşte priorităţile legate de muncă, o diferenţă fiind prioritatea acordată asigurărilor de sănătate.

Angajaţii cu vârsta cuprinsă între 44 şi 58 de ani preferă un loc de muncă ce le oferă un salariu competitiv, cu al 13-lea salariu sau plata orelor suplimentare, în care beneficiază de stabilitate. În pachetul de beneficii extrasalariale aşteptat de către aceştia se regăsesc asigurarea de sănătate (pentru ei şi pentru familie), card de vacanţă, pensia privată, asigurare de viaţă şi card de masă.

Preferinţele generaţiei Baby Boomers la locul de muncă

Cei mai maturi dintre angajaţii români preferă un loc de muncă unde primesc un salariu competitiv, în care orele suplimentare sunt plătite, într-o companie ce le oferă un mediu de lucru stabil, prietenos, în care au un sentiment de apartenenţă. În pachetul de beneficii extrasalariale preferat de către aceştia se află: card de vacanţă, pensia privată şi asigurarea de viaţă, asigurările de sănătate pentru ei şi pentru familie, card de masă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te