Care este comuna din România dusă la faliment, de primar? Acum este executată silit. Comuna Dumești, din județul Iași, traversează o perioadă extrem de dificilă, din punct de vedere financiar.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv recursul formulat de primăria comunei, împotriva unei sentințe prin care era obligată să restituie suma de 1 milion de euro.
Care este comuna din România dusă la faliment, de primar? Acum este executată silit
Sunt fonduri europene obținute prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), pentru modernizarea drumurilor comunale.
Această decizie adâncește criza financiară a comunei, iar autoritățile locale se văd obligate să recurgă la măsuri extreme, pentru a putea achita datoriile.
În urma respingerii recursului, comuna Dumești va fi executată silit. Având în vedere că bugetul propriu al primăriei se ridică la doar aproximativ 200.000 de euro, autoritățile nu vor putea acoperi cheltuielile curente, inclusiv salariile personalului din învățământ și administrație sau ajutoarele sociale destinate cetățenilor.
Citeşte şi: O cunoscută fabrică de încălțăminte dă faliment. Sute de angajați rămân fără loc de muncă
Conform legislației în vigoare, Primăria va trebui să valorifice bunuri din domeniul privat al comunei pentru a obține fondurile necesare restituirii sumelor datorate.
Printre aceste bunuri se numără terenuri de valoare aflate la marginea drumului european E85, care vor fi probabil scoase la licitație în perioada următoare, pentru a face față obligațiilor financiare.
Această catastrofă financiară are rădăcini în nerespectarea unor obligații contractuale de către fostul primar liberal, Mihai Cocoveică, care nu a reușit să introducă drumurile asfaltate, realizate cu fonduri europene, în domeniul public, așa cum stipula contractul semnat cu AFIR.
Citeşte şi: Revoltă într-o comună de lângă Iași: impozitele au crescut cu 30%
În 2016, Primăria Dumești a încheiat un contract de finanțare pentru proiectul „Modernizare drumuri comunale DC26 (Dumești-Hoisești), DC 36A (Hoisești-DN28, E583) și drumuri sătești în sat Hoisești”, iar în urma finalizării lucrărilor, AFIR a decontat suma de 4.113.071,85 lei, la care s-a adăugat TVA-ul de 777.146,17 lei, conform NewsMoldova.ro.
Totuși, la controlul efectuat de AFIR, s-a constatat că Primăria Dumești nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, motiv pentru care autoritățile au solicitat returnarea integrală a fondurilor obținute, întrucât acestea au fost considerate „necuvenite”.