Când și cât trebuie hrănit copilul? Răspunde Mihaela Bilic. Mâncarea nu e pedeapsă ori recompensă

DE Bianca Iosef | Actualizat: 29.09.2022 - 17:05
Copii la masă- Foto: PEXELS PHOTOS/Katerina Holmes

Când vine vorba de a convinge copilul să mănânce, părinții apelează la tot felul de metode. De la rugăminți, la „Uite, vine avionul!”, chiar până la șantaj de tipul „Dacă nu mănânci, nu mai mergem în parc.”

SHARE

Doctorul Mihaela Bilic ne spune care este secretul unei relații sănătoase între copil și mâncare. „Obiceiurile alimentare și o relație echilibrată cu mâncarea se stabilesc în copilărie. Un copil reproduce automat ceea ce vede acasă, deci mai importante decât vorbele voastre, sunt faptele. De dragul lui trebuie ca și voi, părinții, să faceți alegeri sănătoase, să respectați ritmul meselor și porția corectă, să asigurați o atmosferă plăcută în familie”, spune medicul.

Aceasta mai spune și că mâncarea nu ar trebui să fie un mecanism de pedeapsă sau de răsplată. „Nu-l forțați să termine tot din farfurie și nici nu-l șantajați pe principiul “dacă nu mănânci legume, nu primești desert”. Copiii știu foarte clar când le este foame și când s-au săturat.”

Citește și: Venituri în plus pentru femeile care au copii de la data de 1 ianuarie. S-au stabilit sumele

Mulți părinți devin frustrați când vâd că cel mic nu mai poate și trebuie să arunce mâncarea. Doctor Bilic are soluția și pentru acest lucru: „Întrebați-vă copilul cat îi este de foame pe o scară de la 1 la 10 și adaptați porția în funcție de apetitul lui. O porție mai mică e mai sigură”.

De asemenea, medicul mai avertizează și apetitul copiilor diferă de la unul la altul. „ Apetitul și preferințele copiilor variază, încercați să le respectați. Obiectivul educației alimentare este să-i ajutăm pe cei mici să fie în contact cu corpul lor, cu nevoile și senzațiile pe care le simt.”

Citește și: Daea: „Seceta este un fenomen evolutiv”. 715.802 de hectare și culturile de toamnă grav afectate

„Copilul vostru evită morcovii și iubește iaurtul? Asta înseamnă că și-a făcut plinul de nutrienți prezenți în morcov și acum are nevoie de calciu și proteine din lactate. Preferințele alimentare arată nevoile nutriționale, deci poftele trebuie satisfăcute, nu ignorate!”, a mai spus doctorul Mihaela Bilic. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.